vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialOdă  Zburătorului acvatic - Lucia Olaru Nenati, scriitor

Odă  Zburătorului acvatic – Lucia Olaru Nenati, scriitor

De cum am aflat despre  incredibila performanță a  băiatului  român de aur, am simțit imboldul de a-i mulțumi și cred ca am fost prima care am scris, sub imperiul acelui elan: ”Iți mulțumim, pui de pasăre măiastră, că ai răsărit din umbra mult prea lungă a oboselii noastre de-a visa și ne-ai spălat deodată pentru toate umilințele  stratificate în istoria sufletului nostru. Deși am un imn de slavă în suflet, nu voi copleși ecranul acestui – bine venit – spațiu de dialog într-o lume surdă, decât cu o asociere  profund adevărată: victoria ta rimează cu aceea a Nadiei! Fie-i ecoul asemenea!”

Iar după cea de-a doua victorie – cea mai grea –  și după ce am mai aflat cu aviditate cine este și cum a crescut acest băiat-miracol,  pur și simplu n-am mai putut să închid un ochi în noaptea ce i-a urmat. Asta pentru că, pesemne, nu mai știm să facem față bucuriei, antrenați mereu în exercițiul permanent de-a rezista  dezamăgirilor, veștilor deprimante, scumpirilor  aberante și nejustificate,  veștilor  tragice, calamităților,  accidentelor cumplite, fraudelor, roadelor corupției mereu ingenioase, trădărilor primite chiar  de la oameni de încredere, etc.,etc. și care, îmi dau seama, ne-au confiscat  și ne-au contorsionat răbdarea tot mereu îndemnată să rabde, să nu cedeze. Ei, bine iată că toate au fost  răzbunate de acest neașteptat miracol care ne-a răpit somnul.  Bine, eu am acest obicei irepresibil de-a mă bucura de asemenea vești ca și cum mi-ar aduce mie un dar neprețuit, căci așa m-am bucurat și de victoria Nadiei și de apariția surprinzătoare a Simonei, de  trofeul celor două canotoare ale nordului nostru și de orice veste  menită să spele zgura răbdării în depresie.

Căci acest băiat care a crescut de mic ca un delfin  ce a aflat degrabă că apa îi este mai familiară decât uscatul, care s-a acomodat fără reticență somnoroasă la spartana necesitate a renunțării  la cel mai dulce somn, cel matinal, degrabă conștient că acest sacrificiu este obligatoriu pe drumul spre succes; succes  de care s-a simțit degrabă apt și capabil, dar fără a neglija nici datoria de a învăța , ne este dăruit nouă,  tuturor, cu tot cu numele său  regal, premonitoriu, pe care toată lumea a simțit că îi este predestinat.  Victoriile lui, căci acum sunt două, sunt formidabile,  de neuitat,  căci și nepoții  noștri  vor povesti ca niște povești cu Harap Alb, cum un băiat aflat la vârsta lui Făt-Frumos  ce a plecat în lume să o cucerească, la fel ca și vârsta Eminului  nostru, plecat și el să-și întâlnească țara, s-a luptat în luptă  dreaptă  cu feciorii nobili ai marilor împărății, ieșind victorios în acvatica luptă, la fel de incredibil precum… celălalt David din străvechime  care  a învins Goliatul.

Dar cel mai înalt, fericit și tulburător  moment, care ne-a mângâiat sufletul adesea ofilit de amărăciune,  a fost sunetul imnului nostru  sub fluturarea tricolorului,  răsunat în mijlocul unui spațiu care nu o dată a  fluturat  vindicativ un steag mai puțin ospitalier.  Ascultând aceste versuri  realizăm că acest Zburător  cu ochi  inteligenți  și vorbă  măsurată a dat ascultare acelor versuri ce îndeamnă la deșteptarea  românilor,  atât de adesea răniți și umiliți în demnitatea lor, mai mult decât de orice boală.

E liderul, aceasta este vestea și speranța, care nu doar că va  câștiga el însuși victorii prin harul, talentul și munca lui, ci va putea ridica,  poate, energia ofilită a generațiilor acestea, așa precum sună de veacuri îndemnul străbun: ”sus să avem inimile!„  Și dacă va fi  așa – și va fi! – aceasta va însemna cea mai prețioasă victorie!

Și încă ceva: mă tot gândeam privindu-i imaginea zburătoare  – în apă, desigur!,  cu brațele  sale lungi și zvelte, oare ce imagine  evocă? Și da, este simbolul  deja utilizat, chiar și ca element schematic, al aviației, reprezentat chiar și pe marea statuie, o imagine a zborului  avântat spre înălțimi. Ne amintim oare cine a evocat la noi, poate chiar premonitoriu,  apariția aceasta, dulce astrală a Zburătorului ?

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...