spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialCu articolul 16 cum rămâne? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Cu articolul 16 cum rămâne? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Mare gâlceavă pe creșterea salariului minim. Guvernul e de acord să-l crească – de fapt asta chiar se va întâmpla -, dar doar prin contribuția angajatorului. Cu alte cuvinte, niciun sprijin de la stat. Nicio scutire de impozit, nicio reducere la CAS și CASS, doar creșterea din pix a salariului minim. Acum ceva vreme cineva a încercat să-și angajeze odrasla minoră (în condițiile legii, desigur) la societatea comercială din bătătură. Pe de o parte se gândea că, dacă tot ți se cere la angajare vechime, să aibă băiatul acolo, când o fi să-și caute loc de muncă. Pe de altă parte se gândea că, fiind minor, proaspătul angajat va beneficia de niscaiva facilități. Până la urmă statul ar putea să se lipsească de contribuția la Asigurări Sociale de Sănătate, deoarece, conform legislației în vigoare, minorii beneficiază de asigurarea părinților.

Răspunsul celor de la ITM (că acolo a sunat, printre altele, să se intereseze) e cât se poate de grăitor pentru ceea ce se întâmplă în țara asta. E minor? Să aveți în vedere că trebuie să-i faceți contract de muncă doar pe șase ore pe zi, că așa prevede legea. Și legea nu prevede ceva facilități fiscale? Nu, n-are nicio reducere, nicio deducere nimic… Are aceleași contribuții ca și un adult.

Ce trebuie să înțelegem din rândurile de mai sus? Trebuie să pricepem odată și pentru totdeauna că statul nu este interesat să ajute pe cineva. Statul vrea doar bani și e dispus să-i ia cu orice preț, taxând munca și de două ori dacă i se oferă ocazia. Contribuții complete pentru minori, că așa prevede legea.

Legea mai prevede că salariile demnitarilor sunt stabilite în funcție de salariul minim brut. Crește salariul minim brut? Le crește și demnitarilor leafa. Și nu cu câțiva lei, acolo, ci cu mii de lei. La fiecare sutar amărât încasat de cel plătit cu salariul minim, aleșilor le crește leafa cu cel puțin opt sute de lei. Dacă alesul are o funcție câștigă și mai mult. Pe vremea PSD, când salariul minim s-a mărit cu o sută de lei, ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, i-a crescut leafa cu un salariu minim brut. Cum să nu susțină aleșii creșterea brută a salariului minim, câtă vreme aceasta se regăsește din plin în propriile buzunare?

Guvernanții se laudă că au crescut și pensiile. Câtă vreme creșterile n-au acoperit nici măcar inflația, darmite scumpirile din ultima vreme, care tot aleșilor li se datorează, nu există niciun motiv pentru elogii, dar aleșii așa consideră. Au mărit pensiile sub procentul de inflație ca să le poată mări pe toate, de-a valma. Pensii mici, pensii speciale, nu contează, toate se măresc că așa este legea. Pe bune?! Și legea aia cine a dat-o, mă rog? Din câte știu eu, n-a ieșit nimeni în stradă să ceară pensii speciale pentru anumite categorii profesionale și politice.

Toată legislația României ar trebui să se bazeze pe Articolul 16 din Constituție privitor la egalitatea în drepturi. „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” și „Nimeni nu este mai presus de lege”. Aceste două alineate ar trebui să reprezinte baza legislației. Fără privilegii și fără discriminări. A, și în Europa există pensii speciale și de serviciu? Păi voi, ăștia de la butoane, susțineți încă teoria lui Ceaușescu, aia cu nu permitem nimănui să se amestece în treburile interne; din când în când se mai găsește câte unul să vorbească despre Roexit. Roexit, dar mai puțin pensiile speciale, nu?

Privilegiile politicienilor și magistraților ne costă enorm. Și pentru ele plătim cu toții, fără discriminare. Statul nu are decât mână de luat, nu și de dat. Și când dă o face în așa fel încât să lase impresia că ne-a dat de pomană, că suntem la mila unui stat atotputernic care are grijă de fiecare dintre noi și dacă și-ar lua mâna de pe cei ce trăiesc în țara asta s-ar alege praful și pulberea. La praf și pulbere o să se ajungă, însă doar din cauza statului. Cât timp articolul 16 nu este respectat putem considera că trăim în dictatură.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...