vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialNe-ați ajutat de ne-ați terminat - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Ne-ați ajutat de ne-ați terminat – Ciprian MITOCEANU, scriitor

„Luăm toate măsurile pentru a consolida și dezvolta sectorul de afaceri, atât în privința companiilor cu capital românesc, precum și în relația cu investitorii străini. Acestea au fost asigurările pe care i le-am transmis directorului executiv al Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers” – declarație de pe pagina oficială a premierului minune, Nicolae Ionel Ciucă. Acel premier care ține să precizeze că România a reușit să atingă „unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european”. O gargară comunistă, pe care aleșii se încăpățânează să ne-o bage pe gât în fiecare an.

Și care sunt „toate măsurile” luate de guvernul Ciucă pentru a dezvolta sectorul de afaceri? Anul a debutat cu vești cum nu se poate mai proaste pentru antreprenori. Astfel, pentru firmele fără angajați impozitul a crescut dintr-un condei de peste cinci ori. De la 3% a săltat la 16%. Prin Parlament a circulat un proiect de lege prin care firmele ar fi trebuit să contribuie la bugetul de stat cu peste paisprezece mii de lei, indiferent dacă au sau nu activitate. Ai o firmă pe hârtie, dar nu merge, nu produci nimic? Nu contează, nu e vina statului, dai la stat contribuții cât pentru un salariu minim. A crescut și impozitul pe dividente, de la 5% la 8%. E posibil să crească și mai mult, deoarece expertul în economie, Marcel Ciolacu, susține că impozitul pe dividente este prea mic comparativ cu Germania, unde e de 26%. Ciolacu, individul despre care nu e foarte clar dacă a terminat liceul, dar care de-abia așteaptă rotativa guvernamentală să impună echitatea socială.

De ce nu ne compară Ciolacu cu Germania și când vine vorba despre infrastructura rutieră și feroviară, spitale și școli, eficiența poliției și verticalitatea justiției? Pe ce drumuri rulează camioanele investitorilor germani și cum arată drumurile din țara cu cea mai mare creștere economică? Până și în Ucraina devastată de un an de război infrastructura rutieră arată mai omenește, însă aleșii insistă cu impozite mai mari că așa au văzut ei în Germania.

Salariul minim a crescut, dar fără ajutorul statului, totul a fost lăsat în grija antreprenorului care „are bani”. Interesează pe cineva că anul trecut zeci de mii de firme au fost închise din cauza măsurilor menite să stimuleze mediul de afaceri? După cum se vede, l-au stimulat de l-au desființat, dar asta nu îngrijorează pe nimeni, ba din contră. Creștem gradul de impozitare pentru că țara crește cu taxele tale.

Și cum sunt folosiți banii adunați prin siluirea mediului privat? Nu la dezvoltarea infrastructurii rutiere – despre cea feroviară nu are rost să vorbim -, nici la construcția spitalelor regionale care au înghițit miliarde doar în stadiul studiilor de fezabilitate. România educată, proiectul de țară al președintelui Iohannis, a primit cea mai mică alocare din PIB din ultimii douăzeci de ani, deci nu acolo ajung taxele și impozitele noastre. Banii sunt în schimb folosiți pentru „cheltuieli de funcționare”. Adică plata salariilor năimiților la stat, pe asta se duce cea mai mare parte a alocărilor bugetare. Mai nou, aleșii vor să dea sporuri consistente pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Alți bani, altă distracție. Și dacă mai adăugăm că puținii bani rămași pentru investiții sunt vămuiți cu spor și pricepere, e firesc să ne întrebăm dacă mai merită să mai întreprindem ceva în țara asta.

Lipsiți de experiență reală pe piața muncii, școlarizați doar pe hârtie și cu afaceri pe banii publici trecute pe rude, aleșii iau măsuri pentru redresarea sectorului de afaceri. Cum îl redresează, se vede și de pe Lună. Mediul privat decontează toate prostiile populiste ale celor care visează să conducă România din 2024. Aleșii trăiesc deja în viitor, se gândesc cum să mai prindă patru ani la butoane, alegătorii se agață de trecutul lui Ceaușescu când era mai bine, mediul de afaceri e tributar prezentului, temelie cât se poate de șubredă pentru viitorul sectorului. Cât timp o să mai răbdăm? Încă mult și bine; dacă am îndurat atâtea până acum ce mai contează ce vine? Oricum bine nu o să fie decât pe hârtie.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...