spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialBancuri cu Ion și Maria - Virgil COSMA, jurnalist

Bancuri cu Ion și Maria – Virgil COSMA, jurnalist

În sfârșit, s-a rezolvat problema traficului de influență, a presiunilor permanente exercitate de grupurile de interese asupra premierului: începând cu săptămâna trecută, șeful guvernului are un consilier neutru, animat de Inteligența Artificială (AI). Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, pe ION, un proiect dezvoltat de către cercetători români, pentru a capta părerile și doleanţele românilor folosind informaţiile din spaţiul public.

Spre hazul general, consilierul guvernamental presupus a fi în afara jocurilor politice și ale metehnelor autohtone s-a dovedit a fi produsul ideal destinat politicii românești: s-a pus pe furat din chiar primele clipe ale existenței sale. Primăria celebrei comune Ciugud din județul Alba susține că în clipul de prezentare al AI guvernamentale a fost utilizată, fără a se cere aprobarea, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

Suntem deocamdată la faza pe glume, care au inundat rețelele de socializare: „deja ai învățat să furi, asta se întâmplă când te învârți printre profesioniști; dacă și AI a început să fure, e clară situația în care se află țara asta; ai învățat în timp record activitatea de bază a guvernului, anume furtul; fă o cerere la UBB să-ți acorde titlul de doctor; greu sa nu furi IOANE atâta timp cât lucrezi la Guvernul României; în buna tradiție, Ion, umil slujbaș, din doar a doua zi la Guvern a devenit ciorditor”.

Desigur, robotul abia învață se descifreze specificul autohton dar, la o primă analiză, apar destule întrebări legitime. Internetul, care este sursa de informare a noului consilier guvernamental, este plin de materiale care ar trebui să fie protejate de legea drepturilor de autor, respectiv mii de texte de opinie, mii de studii din toate domeniile de activitate, mii de analize, de grafice și de sinteze pe temele cele mai importante din viața unei țări. ION le citește, îi face premierului un rezumat, iar beneficiarul le prezintă seara la televizor ca fiind ale lui. Până la urmă, singurul rezultat ar fi că acele idei reintră în circuitul public de pe un palier mai înalt.

Se nasc însă două probleme, una etică și una materială. Cea etică este că în acest fel orice politician, nu numai premierul, poate părea mult mai deștept decât este în realitate, însușindu-și munca altora fără a fi nevoit – ca în cazul tezelor academice – să menționeze sursele de inspirație. Adică o legalizare și, prin urmare, generalizare a plagiatului. Problema materială ar fi că cei care au muncit cu mințile și timpul lor pentru a redacta respectivele materiale au șanse zero ca munca să le fie și răsplătită potrivit efortului depus și a valorii înglobate.

Ceea ce politicienii nu au timp acum să facă, fiind ocupați până peste cap cu utilizarea alternativă a 4-5 telefoane deodată pentru rezolvarea nenumăratelor combinații pe care le intermediază, vor face acești noi consilieri anonimi și cvasi-secreți: furt de idei, rezumate, sinteze pe aspecte din economie, inginerie, sociologie sau ecologie, propuneri de rezolvări rapide și eficiente ale unor probleme pe care altfel ei nu ar ști nici măcar de unde să le apuce.

Ambele probleme, cea etică și cea materială, ar putea fi rezolvate simplu prin respectarea legilor deja existente în materia drepturilor de autor. Dar în România nu sunt respectate legi mult mai importante, începând chiar cu cea de căpătâi, respectiv Constituția, cine să se mai împiedice acum și de acest „mic” amănunt: furtul intelectual?

Până una-alta, ION este propunerea liberală. Sper ca după rotativa guvernamentală, PSD să vină cu o AI pe care să o boteze MARIA. De abia atunci, din ciocnirile de idei dintre cele mai iubite personaje din bancurile românești, vom ști cu adevărat ce avem de făcut.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...