joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialPavelă. Și de la capăt - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Pavelă. Și de la capăt – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Pe vremea lui Ceaușescu circula un banc ce se voia simpatic, dar spunea multe despre modul în care comuniștii încercau să arate cât sunt de grozavi în împlinirea și mai ales depășirea sarcinilor trasate de Partid. La o fermă agricolă o brigadă de tractoriști a reușit să are vreo douăzeci de hectare într-o singură zi. Inginerului i s-a părut puțin, prin urmare a raportat mai departe că s-au arat, de fapt, cincizeci. Și așa mai departe, până la București, suprafața arată a tot fost umflată. A doua zi Ceaușescu a trimis telegrame în toată țara. Opriți arăturile că ați depășit granița.

Cam la așa ceva mă gândeam pe vremea lui Băsescu, președintele jucător care a dat cu toporul în veniturile populației. Era curbă de sacrificiu că nu erau bani de salarii, dar se găseau fonduri pentru pavelizarea României. Oriunde ajungeai prin țară găseai pe marginea drumurilor paleți doldora de pavele ce-și așteptau rândul să fie incluse în realizări mărețe. Se paveliza într-o asemenea manieră încât, dacă se păstra ritmul, riscam să ne trezim cu toată România pavată. Probabil că, în scripte, așa și este.

Însă zilele trecute, cel puțin în reședința județului, pavelele au revenit. Pe Bulevardul Eminescu se pavează trotuarele. Din nou… S-avem iertare, dar nu a trecut cine știe ce timp de la ultima pavelizare. Odată la câțiva ani, pavelele sunt schimbate. Nu spun că n-ar fi cazul; sunt porțiuni de trotuar de pe bulevard – și nu numai – care arată de parcă au fost bombardate, atât de distrus e caroiajul. Dar, s-avem iertare, orașul ăsta nu înseamnă doar pavele pe bulevarde. Străzile arată groaznic. Calea Națională e un coșmar, plină de gropi și guri de canalizare aflate sub nivelul asfaltului. La câteva sute de metri de centrul orașului există străzi neasfaltate. În Cătămărăști nu există nici măcar pietriș pe ulițe. Sunt lipsuri mari, dar ce contează? O să avem pavele noi pe Bulevardul Eminescu. Orașul trebuie să arate frumos, nu de alta, dar dacă vin turiștii să aibă de ce să ne laude. Vechea mentalitate românească, să fie casa curată atunci când vin musafiri.

Din păcate, în orașul ăsta trăiesc oameni, nu vin doar turiști. Avem nevoie și de un bulevard care să arate impecabil, dar cu restul problemelor ce ne facem? Ciudat, dar niciunul dintre cei care au candidat la primăria municipiului reședință de județ nu a promis că se va repaveliza bulevardul. Care mai de care au promis asfalt pe toate străzile, rețele de gaze și canalizare, dar ajungem să ne mulțumim cu trotuare reabilitate. Asta în condițiile în care bugetul municipiului, și așa foarte subțire, se duce mai mult pe salarizarea angajaților decât pe investiții.

Pavelele sunt o afacere foarte bună. O știm din mandatul lui Băsescu, când s-au tăiat salarii și pensii pentru investiții. Investiții concretizate în pavări masive, deci se pot bănui afaceri cu dedicație, deoarece materialele necesare sunt furnizate de același producător căruia i se datorează și lotul vechi de pavele. Dacă nu sunt de calitate și se fac praf înainte de expirarea garanției, de ce se cumpără tot de la aceeași fabrică? Întreb și eu, ca unul care s-a săturat să-și rupă mașina prin gropile din oraș, dar care are parte doar de trotuare de scurtă folosință. Plătim taxe, plătim impozite, vrem mai mult decât pavele pe bulevard, vrem un oraș așa cum ni l-ați promis în campania electorală.

Dacă fabricantul de pavele nu poate produce ceva de calitate căutați alte soluții, domnilor din la CL și Primărie, sau eventual rugați-l să-și cumpere niște utilaje de asfaltat, să avem și noi străzi pe care să putem circula omenește măcar câteva luni pe mandat. Bugetul e și așa foarte costeliv, nu-l mai risipiți pe chestii repetitive și cu dedicație, asfaltați trotuarele, nu le mai pavați cu chestii de unică folosință; e clar că pavelele nu sunt o soluție, nu vă mai încăpățânați să credeți că noul lot de pavele va fi mai rezistent decât cel vechi. Vrem orașul promis în campania electorală, de așa ceva avem nevoie, de străzi circulabile, de locuri de parcare gratuite, nu doar cu plată, de rețele de canalizare și gaze. Pavele… Pavele avem mai mult decât ne trebuie. Și politicieni…

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...