vineri, mai 10, 2024
AcasăEditorialPensiile de pe tricoul lui Budăi - Cătălin MORARU, redactor șef

Pensiile de pe tricoul lui Budăi – Cătălin MORARU, redactor șef

Botoșăneanul Marius Budăi, fostul ministru PSD al muncii lăsat din brațe de Ciolacu din cauză de telefoane de noapte și scandaluri cu azilele groazei, și-a îmbrăcat iar tricoul acela cu 9,4% tăiat cu roșu, a ieșit la lumină, a făcut poze și le-a pus repede pe Facebook.

Pentru necunoscători, înseamnă că a învins. Adică au renegociat pesediștii PNRR cu Comisia Europeană și s-a scos plafonul acela de 9,4% din PIB destinat pensiilor, stabilit la aprobarea inițială a PNRR. Cei de la Bruxelles au cerut un plafon maxim pentru că au văzut obiceiul românesc de a mări pensiile din pix înainte de alegeri, ceea ce destabilizează bugetul României și, în consecință, al întregii uniuni.

Întâmplător, am făcut un interviu cu Cristian Ghinea, cel care a făcut și negociat (împreună cu alții, PNRR-ul inițial). El mi-a explicat de ce există acel plafon și a subliniat faptul că nu trebuie să ne bucurăm prea devreme, pentru că Comisia va insista să existe totuși ceva care să oprească dezmățul bugetar.

După trei zile de declarații triumfaliste ale lui Ciolacu, defilări în tricou ale lui Budăi, a apărut și ce a cerut în plus comisia, iar madam Bucura, ministreasa de la muncă, nu mai prididește să dea explicații. Pe scurt, înțelegerea e așa: dacă cresc pensiile, cresc și contribuțiile sociale, pentru a fi bani de unde plăti acele pensii. Adică, și mai pe scurt, vom avea de plătit impozite mai mari la salariu. Că pe cei de la Bruxelles nu îi interesează politica fiscală a unui stat, ci doar echilibrarea bugetului, nu ai de unde plăti pensii mai mari dacă nu ai bani.

Prevederile sunt trecute în lege, care au votat-o toți de la guvernare de-a valma în parlament, iar amuzant e că acum își dau seama ce au votat.

Și mai amuzant e că au schimbat toate astea degeaba, doar în scop electoral. Pe vremea când era Budăi ministru, procentul din PIB alocat pensiilor se învârtea pe la 7%, dar Budăi făcea scandal legat de 9,4%, atunci și-a făcut tricoul lui drag. Adică Budăi ar fi putut mări pensiile cu 30% de acum doi ani. Dacă ar fi avut de unde, dar nu avea. Cu toate măririle astea electorale de pensii, cea din ianuarie și cea din toamna lui 2024, procentul din PIB va ajunge la 8,6%, deci tot departe de acel 9,4%, plafon care nu avea nici o importanță, pentru că România nu a fost niciodată în preajma lui.

Iar în urma negocierilor cu Comisia Europeană, pesediștii au înlocuit un plafon care nu ne încurca cu nimic cu obligația de a crește taxele și impozitele salariaților. O mare victorie, în stilul clasic al PSD. Cam toată renegocierea PNRR e plină de asemenea victorii, de altfel.

Așa se explică și declarația lui Ciolacu că nu a găsit PNRR nicăieri. Care este online, îl poate găsi și un copil în câteva secunde, dă căutare pe Google și apare. Iar în lista celor care au participat la discuții și au aprobat acest plan este și numele lui Ciolacu. O fi uitat, că e greu să le ții minte pe toate. Nu mai e amuzant că s-a dus să negocieze ceva ce nu văzuse niciodată și nu știa ce scrie acolo. Probabil de aia a ieșit așa bine.

Iar vestea asta că mai trebuie să plătim ceva în plus, nu doar cei din privat, pe care pesediștii oricum îi urăsc, dar și angajații de la stat, nu va face multă lume fericită. România și așa are cea mai mare taxare pe muncă dintre 16 țări din regiune, în urma unui studiu internațional. Conform cursdeguvernare.ro, un român cu salariu de 1000 de euro rămâne cu un net de 572 de euro după plata impozitelor și taxelor către stat, față de 653 de euro în cazul unui bulgar sau 746 la un olandez. La ceilalți e mai mult.

Principalul motiv este că deși România are o cotă unică de impozitare a veniturilor, contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor. Da, exact contribuțiile alea sociale  care se vor mări, ca să poată Ciolacu să dea pensii.

Pe Marius Budăi nu îl putem suspecta, el e inocent, nu a înțeles, de aia umblă cu tricoul ăla. Însă pesediștii din jurul lui Ciolacu au avut motivele lor.

În primul rând, au deturnat discuția de la pensiile speciale, care nu se schimbă și nu dispar, ba din contră, cu măririle de salarii promise de pesediști vor crește mult mai mult decât pensiile bazate pe contributivitate.

În al doilea rând, și asta e ce contează pentru PSD, rapoartele pe baza cărora vor crește sau nu contribuțiile sociale apar abia din 2025. Adică au reușit să evite 2024, care are patru rânduri de alegeri. Se măresc pensii și salarii în 2024, iar nota de plată vine în 2025, asta e socoteala lui Ciolacu et comp.

Și măririle importante vin abia în 2027, deloc întâmplător, e anul când decrețeii încep să iasă la pensie. Cei care nu știu ce sunt decrețeii să-și întrebe părinții. Deci ne așteptăm la un număr foarte mare de oameni care ies din câmpul muncii și care trebuie să primească pensie.

De unde o vor primi încă nu se știe, că soluții nu prea există, pesediștii urăsc scheme de genul pilonul II de pensii, care ar putea fi salvarea sistemului, deoarece ar elimina dependența pensionarilor de banii de la stat. Și mai e un dezavantaj, din punctul de vedere al pesediștilor de toate culorile, legat de pilonul II. Cei care contribuie acolo primesc toți banii înapoi, chiar dacă în tranșe. Pe când, la schema de la stat, pensionarul abia dacă primește jumătate din banii cotizați de-a lungul vieții.

Plus că mai poate apărea și întrebarea, la specialii ăștia de ce nu le dați salarii mai mari, ca să cotizeze ei la pilonul II și să își facă singuri pensia specială, nu din banii celor amărâți? Asta ca să înțelegeți de ce vor pesediștii așa tare să confiște banii de la pilonul II, să dispară alternativa asta de unde oamenii pot învăța că se pot descurca foarte bine singuri.

A fost operațiunea asta un succes pentru PSD? Probabil că da, poza lui Budăi cu tricoul respectiv avea vreo trei mii de comentarii, toate cu felicitări și respect, ba erau câteva unde se bucurau unii că mai e cineva care gândește în țara asta, nu știu dacă era vorba de Budăi, și dacă da, cum si-au dat seama.

Nu am găsit pe acolo nici unul care să îi zică să pună pe foc tricoul acela absurd că râde lumea de el. Mai mult ca sigur le-a șters, că nu dădeau bine la poză.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.5 ° C
10.6 °
10.5 °
65 %
1.1kmh
94 %
vin
20 °
sâm
18 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...