spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăEditorialDe asta avem nevoie de cultură și educație - Ciprian Mitoceanu, scriitor

De asta avem nevoie de cultură și educație – Ciprian Mitoceanu, scriitor

De multe ori sunt întrebat de unde anume mă inspir pentru editoriale. Mai sunt întrebat și dacă nu am de gând să mă liniștesc sau să-mi văd de treaba mea, deși, din supărător de multe puncte de vedere, asta e treaba subsemnatului. Să arăt cu degetul, să supăr, să fiu incomod. Și să fiu vocea celor care au ceva de spus, dar, din diverse motive, nu sunt foarte auziți. Multe dintre editoriale au pornit de la semnalările oamenilor. Mda, pe lângă amenințări și avertismente mai primesc și semnalări. Și „semnalări”. Mai ales „semnalări”, dintre care unele au o evoluție repetitivă. Astfel, de pe la jumătatea lunii octombrie încep să primesc mesaje de la românași verzi, foarte revoltați pe Halloween. Scrie, domnule, cum vor americanii să ne bage pe gât sărbătorile lor păgâne, să distrugă tradițiile noastre milenare și multe altele. Am evitat să abordez subiectul din motive cât se poate de evidente. Personal, nu vreau să fiu vocea unor indivizi limitați, nostalgici până în măduva oaselor și care vorbesc despre tradiții și istorie fără să fi citit mai mult de o carte în viața lor. Se găsesc destui dispuși să se joace de-a portavocea pe acest subiect. Însă anul acesta specialiștii în semnalări de Halloween au atins o nouă culme a ridicolului.

Din dorința de a economisi ceva la bugetul de la care nu prea mai este de muls, guvernanții s-au gândit să taie din cheltuielile cu târgurile de Crăciun. Evident, o manevră electorală, deoarece târguri se vor face, dar nu cu bani de la buget, ci din sponsorizări. Și întreprinzătorii au venit cu semnalări, că așa nu se mai poate. Bani pentru comunitate, domnule, chiar nu dai și dumneata ceva? Știi bine ce se întâmplă dacă nu dai; vine cine trebuie să te întrebe de ce nu-ți convine… Ar trebui să fie evident pentru toată lumea și mai ales pentru anumite instituții că majoritatea sponsorizărilor numai benevole nu sunt. Dar să revin la făgașul inițial. Ce au înțeles românașii verzi din decizia guvernanților?

Domnule, ai văzut ce vor să ne facă americanii? Ai văzut? Să scrii, domnule, despre asta, că nu se mai poate. Nu e destul că vor să ne bage pe gât sărbătorile lor păgâne, acum vor să ne lase fără Crăciun? Scrieți, domnule, scrieți și puneți și pe alții să scrie, că uite ce ne fac americanii… Ne interzic Crăciunul.

Evident, e vorba de acei revoltați care, de pe la jumătatea lui octombrie umplu rețelele sociale cu avertizări de genul „O să sărbătoresc Halloween când americanii o să umble cu capra și ursul” și „Eu sunt înger, nu mă îmbrăcați în drac”.

De asta avem nevoie de educație de calitate, nu doar de hârtii cu pretenție, de cultură și civilizație. Aleșii au spus una și românii verzi au priceput alta, respectiv că americanii vor să ne lase fără Crăciun. De parcă americanii nu ar serba și ei Nașterea Domnului… Cei lipsiți de educație și repere culturale solide nu doar că sunt ușor de manipulat, dar mai sunt și foarte agresivi. Nu vă ia nimeni Crăciunul, oameni (ne)buni; aleșii au găsit ocazia să arate că sunt responsabili cu banul public și – cică – nu se mai fac târguri de Crăciun. Nu din banii publici; din sponsorizări e voie, ba chiar e obligatoriu. Să vadă poporanii ce primari descurcăreți au; fac ei cumva și nu-i lipsesc pe alegători de târgurile pe placul lor.

Dacă ar avea educație și cultură, vajnicii apărători ai tradițiilor naționale ar ști că nu americanii ne bagă pe gât sărbătoarea de Halloween. E mâna întreprinzătorilor, care au găsit că e rost de ceva parale, așa că au adus și pe meleagurile mioritice măști, dulciuri și petreceri. E ceva benevol, nu te obligă nimeni la Halloween. Nicio ocultă implicată, nimic demonic. Apropo, dragi revoltați, de ce nu vă luați și de Moș Crăciun? Dacă învățați la școală și mai puneați mâna pe o carte, ați fi aflat până acum că Moșul gras și costumat în roșu e rodul imaginației lui Thomas Nast. De promovare s-a ocupat Coca-Cola, în anii 30 ai secolului trecut. Dar voi, care credeți că interzicerea târgurilor de Crăciun e sinonimă cu interzicerea Crăciunului, n-aveți de unde să știți. Ce știți voi… Mai bine lipsă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
14.9 °
91 %
4.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...