spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialȘi primarul e om, nu-i așa? - George LAZĂR, director

Și primarul e om, nu-i așa? – George LAZĂR, director

Cred că nu are nimeni nici cea mai mică îndoială că recenta expunere a primarului Cosmin Andrei în fața întregii țări ca amorez și soț infidel, care s-ar fi folosit de funcție pentru a-și angaja presupusa amantă la o direcție a primăriei după ce i-ar fi dat înainte subiectele de concurs, face parte din deschiderea campaniei electorale locale. Evenimentele, petrecute în urmă cu mai bine de doi ani, recent reclamate la DNA Suceava, au fost instrumentate cu o grabă suspectă, iar respectiva instituție a prins cu ambele mâini cazul, de parcă telenovela botoșăneană ar rezolva corupția din patrie. Desigur, e spectaculos ca un procuror să aducă un primar de municipiu la interogatoriu, dar cazul, dacă suntem puțin seroși, e praf în ochi față de nivelul foarte ridicat de corupție din țară, asta chiar dacă primarul Andrei ar fi făcut tot de ce este acuzat.

Umblă o vorbă prin popor: „ Dacă toți primarii ar fi condamnați prin lege la câte cinci ani de închisoare, unul n-ar zice nimic, pentru că știu ei de ce”. Asta pentru că toți primarii din țară fac angajări pe sprânceană, cu concursuri mai mult sau mai puțin aranjate. Așa-i sistemul, pur și simplu nu există altă modalitate de a-și răsplăti trepădușii decât oferindu-le slujbe la stat. În acest fel toată lumea e mulțumită: politicianul are cu cine să-și rezolve treaba, de la lipitul afișelor în campanii electorale, până la comisioane mai mici sau mai mari, iar politrucul se alege cu o sinecură plătită de o instituție publică. Așa a fost și așa va fi. Dacă DNA ar vrea cu adevărat să scuture pomul corupției, ar începe chiar cu unii dintre propriii procurori, despre care se spune că au primit în avans subiectele ce le-au permis să câștige concursurile de angajare. Dar, dacă ar face-o serios, toate instituțiile publice ar rămâne fără șefi actuali, ba chiar ar fi arestați și cei din trecut. Nu uităm că Doina Federovici a desfășurat, de când conduce Consiliul Județean, o adevărată pânză de păianjen, compusă din cel puțin o sută de pile, plasate acolo unde a dorit, toate legitimate prin concursuri cel puțin discutabile.

Desigur, genul acesta de aranjamente nu e specific Botoșaniului, ci a devenit un soi de sport național care a dus în derizoriu meritocrația și chiar ideea de a studia temeinic pentru că, oricât de bun ai fi, fără pile pur și simplu nu obții slujbă sigură, plătită de la buget.

Revenind la primarul Andrei și la ideea de a-i compromite o viitoare candidatură din cauza oprobiului public, acest lucru este puțin probabil să se petreacă. În primul rând, primarul este un animal politic rapace și cu armura complet închisă: a devenit la fel de feroce ca toți cei care au fost sau sunt în funcții publice înalte și nici prin cap nu i-a trecut să-și dea demisia, cum ar fi făcut imediat orice primar din Occident. Dimpotrivă, s-a întors voios la treabă, trâmbițând: „Ce a fost, a fost”.

În al doilea rând, PSD nu are altă variantă, potențial câștigătoare, pentru primăria Botoșani, pentru că, în legislatura lui, primarul Andrei a scos din ruine Teatrul Eminescu, a creat sensurile giratorii, a anulat parțial vechile linii de tramvai, a pus statui cu Eminescu în parc, a plantat crini pe bulevard (sic!) și a pornit extinderea Cornișa, deci are cu ce se făli.

În al treilea rând, ne amintim de cazuri similare, cum ar fi defunctul Sechelariu, despre care colegii de la Monitorul de Bacău au scris, în urmă cu aproape douăzeci de ani, cu dovezi, că a făcut sex cu minore, amănunt care nu l-a împiedicat să câștige din primul tur un nou mandat de primar. Păstrând proporțiile, și lui Bill Clinton scandalul amoros i-a adus un nou mandat la Casa Albă. Într-un registru asemănător, aș menționa și cum defunctul Patriciu i-a servit lui Băsescu, pe atunci candidat la primul mandat prezidențial, o înregistrare cum lovea un copil în campania lui electorală, detaliu care nu l-a împiedicat să câștige alegerile. Iar exemplele pot continua, făcând deliciul publicului, mare amator de astfel de bârfe.

Se prea poate ca actualul scandal, cu control judiciar, să-i facă mai mult bine decât rău, victimizându-l, pentru că percepția publică tinde să fie a unui primar macho și harnic, înșfăcat, dacă nu pe nedrept de procurori, atunci pentru o vină foarte, foarte mică. La urma urmei, ce șef din administrație nu și-a angajat rubedeniile, amantele și ciracii la buget?

Peste toate, în prag de campanie electorală, primarul Andrei s-a ales cu o publicitate nesperată și gratuită, așa că poate să dea cu tifla tuturor, la fel cum a făcut un politician din secolul trecut ziariștilor: „Scrieți despre mine orice vreți, dar să nu-mi stâlciți numele”. Desigur, în nici un caz asta nu înseamnă că a câștigat deja viitoarele alegeri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...