joi, iulie 25, 2024
AcasăEditorialCampania pentru stagnare - Virgil COSMA, jurnalist

Campania pentru stagnare – Virgil COSMA, jurnalist

O campanie mai lipsită de conținut nu țin minte să fi avut în noua noastră democrație care – iată, târâș-grăpiș, cu toate sincopele ei – face acuși 35 ani. Aceleași metode obosite, pe care alegătorii nici nu le mai bagă în seamă: afișajul stradal, publicitatea în mediile obișnuite, nelipsitele cortegii de agitatori care bat străzile cu un candidat în frunte, promisiunile de-acum aproape ridicole (toți vor face și vor drege), ici-colo câte-un atac la adversari. Rezultatul este un dezinteres uriaș, mult mai mare decât cel preconizat, din partea alegătorilor. Pare că suntem gata plictisiți de democrație înainte măcar de a o fi exersat cum trebuie.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Este limpede că perioada în care lumea credea în politică a trecut. Dezbaterile aprinse, în care alegătorii erau convinși că preferații lor pot produce schimbări în bine sau pot să facă ceva concret pentru ei, nu mai există. Asta nu ar fi mare bai, nimănui nu-i este dor de vremurile în care țărăniștii și liberalii erau așteptați cu bâtele la intrările în sate, nici de campaniile cu găleți colorate, făină, zahăr și ulei și nici de dubioșii care împărțeau câte 50 lei pe după colțurile secțiilor de votare. Baiul este că în locul acelor campanii murdare, care trebuie uitate fără îndoială, ni se propune astăzi un mare nimic.

Stânga socialistă, cu măsurile ei compensatorii, dreapta antreprenorială, cu stimulentele ei economice, curentele naționaliste, progresiste sau verzi s-au topit toate într-un fel de talmeș-balmeș anost, în care toți lasă să se înțeleagă cam același lucru: să facem infrastructură cu bani europeni dar, în același timp, să continuăm să păcălim Bruxelles-ul și-n ceea ce privește ideologia și în ceea ce privește modul nostru relaxat de a trata corupția endemică.

Televiziunile așa zise de știri se concentrează doar pe bătălia pentru capitală, lăsând să se înțeleagă că în teritoriu totul ar fi deja aranjat în sensul unei continuități lâncede. Nu că ar fi fost vreodată interesate de ce se întâmplă dincolo de pasarela din Băneasa dar, de data asta, nici măcar nu se ostenesc să menționeze din țară altceva în afară de accidente sau crime. Nici urmă de linii ideologice, de vreo formă de educare a electoratului sau de minimele informări privind intențiile de vot.

Liniștea Iohanniană, bine subvenționată către marile trusturi de presă cu adresabilitate națională, s-a întins ca o pecingine care spune „vedeți-vă de treabă că oricum iese cum vrem noi”. Care „noi” nu mai este un secret ca pe vremea „statului paralel”. Acum e pe față, „noi” înseamnă un grup destul de restrâns care conduce mastodontul majoritar, în bună conivență cu președinția și câteva ambasade importante din capitală. Curentul suveranist este insistent împins în ridicol – cu largul concurs al nepricepuților care-l întruchipează – iar progresiștii au fost constant denigrați și dezavuați din momentul, nefast pentru ei, în care au decis să nu mai participe la guvernare.

Comasarea localelor cu europarlamentarele a anulat complet în interesul publicului cu privire la reprezentarea noastră internațională, altfel extrem de importantă, fiindcă problemele administrației locale primează pentru orice alegător, așa cum este și normal. Și cum pe plan intern singurele care știu și pot să vorbească despre administrație locală sunt PSD și PNL este de așteptat ca toți ceilalți competitori să fie scoși pe tușă și, cu rare excepții, să fie irelevanți.

Dezbateri reale între candidați nu sunt, ei se duc pe rețelele sociale unde comunică doar cu propriii simpatizanți, fără ca vreunul dintre proiectele locale să poată fi analizat. Problema cheie a poziționării țării noastre față de liniile Uniunii Europene, care ne vor afecta decisiv, nu există. Este o campanie concepută pentru păstrarea actualului statu-quo politic, o campanie pentru stagnare. Și care, potrivit sondajelor, are toate șansele să reușească pe deplin.

Vrei să scapi de întrebarea arzătoare, eu cu cine votez la Europarlamentare?

Institutul Universitar European a lansat o nouă versiune a renumitei sale aplicații de consiliere de vot, care te ajută să vezi exact ce partid se aliniază cu principiile tale. Cum poţi face asta?

Accesezi linkul- https://euandi.eu/en, selectezi ţara şi apoi apeşi butonul pentru a începe chestionarul. Ulterior trebuie să bifezi care este poziţia ta faţă de afirmaţia pe care o citeşti. La final vei şti exact care este partidul pe care să-l votezi.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.1 ° C
20.6 °
18.9 °
87 %
2.4kmh
100 %
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...