joi, octombrie 24, 2024
AcasăEditorialNorocul în politică - George LAZĂR, director

Norocul în politică – George LAZĂR, director

Sunt uneori momente în care, în pofida evidenței, par să se fi aliniat stelele. Un astfel de moment pare să fi prins și doctor inginer Valeriu Iftime, cu doctorat dat pe bune, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani (C.J.) care, când era doar simplu candidat, părea că are șanse reduse să câștige șefia județului. Mai mult, după intrarea în forță în organizația județeană a PNL, singura posibilitate de a sparge încrengătura de pile de partid instalate de Șoptică, și dezertarea supărată la concurentul dar și aliatul PSD a mai mulți primari cu state vechi în partid, șansele sale de victorie păreau să se îndrepte vertiginos spre zero.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Numai că ruleta norocului se învârtise deja și, din cauza problemelor cu DNA, Doina Federovici, președintele entitre și principalul potențial contracandidat, a renunțat să mai candideze, cu toate că își făcuse o frenetică și permanentă campanie, începută chiar din clipa în care a preluat mandatul, fără să-i fi spus careva dintre multiplii ei cărători de geantă, că prea multă campanie poate să strice la fel de mult ca prea puțină. Așa că înlocuirea ei cu necunoscutul de facto senator Lucian Trufin a văduvit, pe ultima sută de metri înainte de start, PSD de un candidat cu șanse de a recuceri președinția C.J. Socoteala simpluță, aritmetică, bazată pe numărarea primarilor care, vezi bine, ar fi urmat să-i facă senatorului campanie,  s-a dovedit cu totul eronată. Așa sunt de cele mai multe ori calculele politice, iar aici unul esențial a fost complet neglijat: Trufin nu este popular printre primarii PSD iar aceștia nu s-au arătat deloc dispuși să tragă pentru el așa cum probabil că ar fi făcut-o pentru Federovici, care i-a ajutat cum a putut în toți acești ani. Mai mult, în perspectiva viitoarelor alegeri interne, a pornit și bătălia pentru cine îi va lua locul lui Federovici, caz în care, pe lângă Alexandrescu, învingător detașat la Dorohoi și Târzioru, câștigător aproape absolut la Săveni, nu mai încăpea încă un potențial concurent, așa cum ar fi devenit Trufin, dacă ar fi câștigat C.J.- ul.

Șansa lui Iftime a explodat însă atunci când echipa lui de fotbal a evitat la limită retrogradarea din primul eșalon fotbalistic. Acel meci a provocat o emoție colectivă comparabilă cu câștigarea titlului, iar notorietatea candidatului pur și simplu a explodat. Așa că zecile de mii de suporteri din tot județul, prezenți sau nu la stadion, s-au mobilizat și i-au dat votul.

Președintele ales este un om norocos. A dezvoltat un grup de firme de succes din ale căror profituri și-a putut susține lejer campania electorală și preelectorală. Rămâne de văzut dacă norocul îl va ține și de acum înainte. Doina Federovici are la dispoziție trei luni în care poate și chiar foarte probabil va aplica tactica pământului pârjolit, adică îi va lăsa moștenire lui Iftime un buget secătuit sau angajat în proiecte de utilitate discutabilă. Vor rămâne și probleme grave, doar mereu amânate, nicidecum rezolvate, cum ar fi alimentarea cu apă a județului sau groapa de gunoi ce stă să se prăbușească. Va mai lăsa și frâna uriașă formată din alaiul de rubedenii și cumetri puși de ea, prin instituții. Va mai primi la pachet Iftime funcționarii publici, obișnuiți cu stilul precedenților președinți, predispuși organic să-și apere pielea și privilegiile și deloc să facă treabă în folosul oamenilor.

Mai are de luptat Valeriu Iftime cu Costel Șoptică, fostul șef al PNL, de multe mandate dedulcit la coexistența pașnică și cu folos reciproc cu PSD. Cu oamenii pe care îi mai controlează din organizațiile locale și județeană, acesta va face tot ce-i stă în putință să pună bețe în roatele celui care a dus partidul la mai mult decât dublul scorului cel mai bun pe care l-a înregistrat vreodată.

Dar probabil cea mai mare problemă pe care o va avea viitorul președinte al C.J. va fi chiar componența acestei instituții. Cum PSD și PNL vor avea cam același număr de consilieri, partidul balama, care va înclina balanța, va fi nefrecventabilul AUR, asta dacă Iftime nu va hotărî să sudeze alianța cu foștii adversari. Caz în care, evident, Federovici și armata ei de pupili, vor face, ca și până acum, jocurile.

Mai trebuie pomenită și relația pe care o va avea cu fostul primar Cătălin Flutur, care a pierdut la scor mare în fața lui Cosmin Andrei, cel care a plantat crinii pe bulevard. Firește, i-a cerut demisia din funcția de președinte al organizației municipale. Merită amintit că Iftime a reiterat performanța lui Flutur de acum douăzeci de ani, când acesta a câștigat în fața contracandidatului său, Florin Egner, deși plecase, similar, din poziție codașă și lipsită de perspectivă. Umblă zvonul că ei doi, liberalii, nu s-au prea înțeles în campanie, mai ales după ce a devenit evident, din sondaje, că Andrei va câștiga detașat, iar Flutur își epuizase potențialul de creștere. Cum și vărul său, Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a pierdut alegerile, este posibil ca amândoi să se îndrepte către parlament, la toamnă, mai ales că au în spate numeroase voturi. Asta dacă revoluția începută de Bolojan în Bihor și continuată de Iftime la Botoșani nu se va extinde și în țară, perspectivă nu prea probabilă câtă vreme PNL este condus de un general cu doctoratul dovedit plagiat.

În concluzie, Valeriu Iftime a avut mare noroc că a ajuns tot ceea ce și-a dorit, urcând până în vârful piramidei Maslow, a nevoilor omenești, iar culmea a atins-o câștigând șefia județului nostru. Mai rămâne ca, în sfârșit, să împartă și cu noi ceva noroc și să se întâmple ceea ce visăm cu ochii deschiși aici, acasă, iar el a scris mare și apăsat că vrea să ne dea, pe afișele electorale: dezvoltare. Ar cam fi timpul, chiar dacă n-au trecut nici măcar 35 de ani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
13.2 ° C
13.2 °
13.2 °
57 %
2.3kmh
36 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
17 °
Dum
17 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Campania asta electorală chiar începe să devină periculoasă.

EDITORIAL

Deși, oficial vorbind, campania electorală încă nu a început, avalanșa promisiunilor din categoria „lapte și miere” a pornit de ceva vreme pe panta demagogiei...

EPIGRAMA ZILEI

„E lung pământul, ba e lat”- A scris Coșbuc despre toloacă Și uite-așa i-a conturat Pe Klaus și Șoșoacă... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...