România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și inundații (mai era puțin și aveam probleme și din cauza cutremurelor). Bilanțul victimelor crește de la o zi la alta, dar în buna tradiție românească e posibil ca pierderile omenești și pagubele materiale să fie mai mari decât cele declarate oficial. Asta pentru că aleșii au revenit la cărările bătătorite de Ceaușescu – de fapt se poate spune că nu le-au părăsit vreodată – în țara căruia nu se întâmpla decât ceea ce se prezenta pe canalele oficiale. Ce nu apărea pe ecran sau prin ziare nu exista. Rezolvare promptă și fără bătaie de cap pentru toate problemele din țară, de ajunsese România țara fără probleme.
Cu ceva timp în urmă, ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, susținea că România are suficiente resurse de apă, în ciuda secetei care făcea ravagii. De la un capăt la altul ogoarele erau galbene sau cenușii, fântânile secaseră de nu mai aveau bieții țărani apă pentru vite, dar pentru doxatul de la Mediu nu erau probleme, nu, de unde să fie probleme? Ceaușescu să trăiască, bine i-a mai educat… Și pe ăsta de la Mediu, și pe cel de la Agricultură, care face și el eforturi deosebite, dar nu în sprijinul fermierilor, ci pentru a demonstra că totul e bine și frumos, știți voi, România este grânarul Europei, că așa spunea președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu.
Acum situația s-a răsucit complet. Țara e sub ape, dar măsurile luate de autorități sunt din categoria „Mircea, fă-te că lucrezi”. Politicienii au năpădit în zonă, să-i vadă electoratul cum se rup în dos pentru binele poporului. Marcelașul cel Viteaz și-a anulat vizita la Botoșani – ditamai paguba, dacă vă puteți imagina – pentru a gestiona situația de la Galați la fața locului. Doar fuga după voturi și imagine, doar nu vă imaginați că pe cei care au pretenția să ne conducă îi interesează soarta noastră sau se pricep la ceva. Situația e așa de gravă că până și tăcutul din fruntea statului s-a deranjat să transmită un mesaj, anost, dezagreabil și total lipsit de empatie, care spune cât îi pasă președintelui de românii de rând.
Cu ceva ani în urmă, prezidențiabilul Mircea Geoană a reușit să-și transforme porecla în renume. Invitat la o emisiune moderată de Garcea, cunoscut și sub numele de Mugur Mihăescu, Geoană, la acea vreme senator de Dolj, a avut o intervenție de-a dreptul halucinantă. Emisiunea a avut loc în perioada în care sudul țării era sub ape, dar senatorul de Dăbuleni își făcea imagine la televizor. Întrebat ce mesaj le transmite celor afectați de inundații, Geoană s-a așezat comod pe fotoliu, și-a luat o mină serioasă, a ațintit degetul spre cameră și a rostit „Publicitate” și exact asta a urmat. Asta dacă se mai întreabă cineva de ce e poreclit cum e poreclit. Și acum, când îl văd rânjind de pe afișe, nu văd președintele responsabil ce promite că va fi, ci muhaiaua convinsă că face o glumă de milioane cu sinistrații.
Ăștia ne sunt specialiștii, ăștia ne sunt conducătorii, visătorii suntem noi. Visăm la o Românie mai bună, dar tot pe ei îi votăm. Se tot vorbește despre implicarea României în combaterea efectelor schimbărilor climatice – dulapul prezidențial s-a tot plimbat la astfel de conferințe și congrese de profil, unde singurul plus adus a fost cel legat de gazele cu efect de seră produse de avionul cu care a făcut deplasarea. Niciun master plan pe dezastre naturale, nicio măsură concretă. Doar agenții și grupuri de lucru care nu produc decât găuri în buget. Acum aproape doi ani președintele Iohannis a înființat la Cotroceni un grup de lucru care trebuia să se ocupe de combaterea schimbărilor climatice. O abordare integrată, cică… Ce a produs respectivul grup în doi ani? Ce au făcut specialiștii ministerelor de resort? Nimic… Rezultatele se văd, dar nu există vinovați. Te pui cu natura? Normal că nu te pui, așa a fost să fie… Îndiguiri, împăduriri, regularizări de cursuri și multe altele, dar cine să le facă? Guvernul?! Guvernul are alte priorități, cum ar fi să asigure privilegii cât mai consistente pentru o mână de fericiți. Restul să voteze cum se așteaptă de la ei, că în rest…