spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLa Rogojești, ucrainenii au inimă de români, la Vârfu Câmpului doar actele...

La Rogojești, ucrainenii au inimă de români, la Vârfu Câmpului doar actele (video)

♦ Dacă la Rogojeşti vechea comunitate Ucraineană se implică în destinul comunei, în comuna vecină, la Vârful Câmpului noii ucraineni au venit doar pentru cetăţenia care le deschide larg uşa Uniunii Europene.

Ucrainienii din Rogojești, cea mai mare comunitate de acest fel din județ, au votat și ei la alegerile de duminică. Deși au avut proprii candidați, iar populația ucraineană din sat reprezintă 97% din total, minoritarii au preferat tot partidele tradiționale.

Astfel, lista de consilieri PSD a luat aproape 40% din voturi, cea de consilieri propusă de PNL – 37, în timp ce Uniunea Ucrainenilor doar 15%. „Noi niciodată nu am avut probleme de discriminare sau marginalizare. Nici în comună și nici în județ. 95%-97% suntem de etnie ucraineană. Înainte de Revoluție, cred că eram 100%, pentru că atunci cuplurile erau doar între ucraineni. Acum s-au mai schimbat lucrurile”, a declarat profesorul Victor Semciuc, președinte al Uniunii Ucrainenilor și fost primar al comunei Mihăileni, din care face parte satul Rogojești. Acesta a declarat că se simte „mai mult român, dar de etnie ucraineană”. „Știți vorba aceea, dacă am supt lapte matern ucrainean… Dar noi suntem toți români. Suntem ucraineni, dar cu inimă de români”, a conchis Semciuc. 

La polul opus este comunitatea de ucraineni care abia au obținut cetățenia și care în acte locuiesc în comuna Vârfu Câmpului, dar care nu au mai ajuns de mult pe aici. Vorbim de peste 2.500 de cetăţeni ucraineni dintre care au votat doar câteva zeci, „maxim 30”.

La secţia de votare 403 din Vârfu Câmpului, prezenţa la urne a fost de doar 14,76%, în condiţiile în care pe listele electorale permanente au fost înscrişi 1.888 de alegători, însă doar 279 s-au prezentat la urne. La secţia de votare 404, prezenţa a fost de 21,56%, pentru că din cei 1.901 de alegători din listele permanente au votat doar 410.

Potrivit primarului Maria Huţu, situaţia de la Vârfu Câmpului este una atipică şi este generată de faptul că în ultimii doi ani au obţinut cetăţenia română şi s-au stabilit pe raza comunei mii de cetăţeni din Ucraina. Ea susţine că oamenii din sat ies la vot în mod tradiţional, însă procentul de prezenţă este scăzut ca urmare a faptului că ucrainenii au devenit alegători pe listele permanente, însă ei nu re regăsesc efectiv pe raza comunei. „Cred că acest lucru se datorează acelor persoane care s-au mutat recent, care sunt din Ucraina şi care şi-au obţinut domiciliul la noi. Ei nu se prezintă la vot şi practic ne îngreunează cumva procentul, dar asta nu este un impediment pentru procesul electoral în sine”, a afirmat Huţu.

De asemenea, în comuna Vârfu Câmpului, numărul mandatelor de consilier local s-a majorat, la aceste alegeri locale, de la 13 la 15, ca urmare a faptului că populaţia comunei a crescut în documente de la 3.443 în 2016 la 6.010 în 2020.

O situație similară s-a înregistrat și în comuna Ripiceni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...