Un raport UNICEF arată că adolescenţi şi copii au fost utilizaţi drept kamikaze în ultimii ani în mai multe ţări.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat că un băiat de 12-14 ani a fost la originea atentatului care a provocat moartea a 52 de persoane, sâmbătă seara la o nuntă în Gaziantep (sud-estul Turciei), ceea ce constituie aparent o premieră în valul de atentate ucigătoare în această ţară în ultimul an, dar nu şi în lume, potrivit unui raport întocmit de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor Naţiunilor Unite (UNICEF) care arată că adolescenţi şi copii au fost utilizaţi drept kamikaze în ultimii ani în mai multe ţări, dar în special în Nigeria.
Astfel, tot mai mulţi copii sunt implicaţi în atacuri sinucigaşe în regiunea lacului Ciad, unde gruparea islamistă nigeriană Boko Haram, slăbită din punct de vedere militar, încearcă să instaureze un regim de teroare prin toate mijloacele, raporta UNICEF în aprilie 2016.
De la patru copii utilizaţi în atacuri kamikaze în 2014 s-a ajuns la 44 anul trecut în Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, unde acţionează această grupare islamistă care s-a raliat Statului Islamic (SI). Dintre aceşti tineri kamikaze, peste 75% erau fete, notează UNICEF.
La Kano, în decembrie 2015, şase persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş efectuat de un copil kamikaze şi imputat grupării Boko Haram. În iulie 2015, un tânăr kamikaze de 13 ani pierise într-un atentat comis în acest mare oraş din nordul Nigeriei.
În decembrie 2015, la Mafa, în nord-estul ţării, un gardian civil şi-a pierdut viaţa şi patru tinere fete kamikaze ale grupării Boko Haram au fost ucise într-un alt atentat.
La Maiduguri, în ianuarie 2015, cel puţin 19 persoane au decedat când o bombă fixată de o fetiţă de 10 ani a explodat într-o piaţă ticsită de lume în acest mare oraş din nord-estul Nigeriei.
În aprilie 2016, autorităţile afgane au anunţat că – cu doi ani mai devreme – arestaseră un tânăr de 15 ani care încercase să comită un atentat sinucigaş din ordinul talibanilor în faţa sediului guvernatorului unui district în apropiere de Kandahar.
Insurgenţii au afirmat că „băieţii fără barbă” nu sunt utilizaţi niciodată în operaţiunile militare. Dar autorităţile afgane semnalează frecvent arestări ale unor adolescenţi pe care talibanii intenţionau să-i utilizeze drept kamikaze.
În martie 2016, un băiat de 12 ani, care urma să detoneze o cantitate de explozibil aflată asupra sa, s-a predat forţelor afgane din provincia orientală Nangarhar. Talibanii îl trimiseseră să se sinucidă luând cu el „necredincioşi” din armata naţională. El a renunţat la misiune în ultimul moment, după ce i-a văzut pe soldaţi rugându-se într-o moschee.
În 2012, un adolescent kamikaze a ucis şase persoane, majoritatea copii, în apropiere de cartierul general al NATO din centrul capitalei afgane, Kabul. Talibanii au revendicat atacul.
Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) afirma – la rândul său, în iulie 2015 – că jihadiştii grupării Statul Islamic utilizează din ce în ce mai mulţi copii pentru operaţiunile sinucigaşe. De la începutul anului 2015, cel puţin 18 copii fuseseră utilizaţi drept kamikaze în luptele între SI şi forţele kurde în nord-estul Siriei.
ONU a denunţat în februarie 2015 recrutarea în Irak de către „grupări înarmate”, în special Statul Islamic, a „unui mare număr de copii”, inclusiv marcaţi de un handicap, pentru a-i transforma în combatanţi, kamikaze şi scuturi umane, precum şi pentru a-i supune unor abuzuri sexuale şi altor torturi.
Puşti capturat în timp ce voia să se arunce în aer
Poliţia din Irak a reuşit să intervină la timp şi să prindă un minor, în vârstă de aproximativ 13 ani, în timp ce voia să detoneze o vestă cu exploziv ataşată de corpul său, informează Daily Mail.
Băiatul, îmbrăcat cu un tricou în culorile echipei de fotbal FC Barcelona, se pare că a izbucnit în plâns în momentul în care a fost capturat de poliţiştii din Kirkuk, oraş situat la nord de Bagdad.
Arestarea minorului, cu vârstă cuprinsă între 12 şi 13 ani, vine la mai puţin de 24 de ore de la atacul sinucigaş din Turcia. „Este clar că Daesh a avea o celulă (teroristă) la Gaziantep sau încerca să-şi facă loc aici”, declara Erdoğan, folosind acronimul din limba arabă pentru gruparea militantă Stat Islamic. Acesta a mai spus că forţele de securitate turce îşi vor spori eforturile de combatere a teroriştilor.
Autorităţile internaţionale sunt în alertă din cauza faptului că ISIS, gruparea teroristă ce s-ar afla în spatele acestor atentate, recurge tot mai des la recrutarea minorilor, pe care îi foloseşte ulterior în plănuirea de atacuri teroriste.
22 de copii ucişi în atentatul de la nuntă
Cel puţin 22 de victime ale atentatului sinucigaş comis sâmbătă seara la o nuntă în oraşul Gaziantep (sud-estul Turciei) aveau vârste sub 14 ani, a declarat luni un oficial guvernamental, relatează Agerpres. Un băiat cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani a comis atacul în care au fost ucise cel puţin 51 de persoane şi au fost rănite 69, dintre care 17 se află în stare critică, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, adăugând că dovezile iniţiale sugerau că atentatul ar fi fost comis de gruparea jihadistă Stat Islamic.
Oficialul guvernamental a precizat că bilanţul de 51 de morţi nu îl include şi pe atacator.
O vestă explozivă a fost găsită la locul atentatului comis în sud-vestul Turciei, au afirmat surse oficiale.
44 din cele 51 de victime au fost identificate până în prezent, potrivit agenţiei de ştiri private Dogan. Martorii au afirmat că un copil de trei luni se află printre cei ucişi.
Formaţiunea pro-kurdă Partidul democratic al poporului a afirmat că unul dintre miri este membru al său. Mirele s-a aflat printre cei răniţi, însă mireasa a scăpat teafără şi nevătămată.