vineri, martie 29, 2024
AcasăInternaționalCutremur în justiţia de peste Prut

Cutremur în justiţia de peste Prut

Mai mulţi magistraţi şi executori judecătoreşti sunt suspectaţi de complicitate la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari.

 

15 judecători şi trei executori judecătoreşti din Republica Moldova au fost reţinuţi pentru în urma unor descinderi efectuate de procurorii anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău, informează agenţia Moldpres.

Magistraţii sunt suspectaţi de complicitate la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari SUA, a declarat, ieri, procurorul anticorupţie, Viorel Morari, citat de agenţia oficială de presă a Republicii Moldova.

Şefului Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a specificat că marţi au fost efectuate peste 50 de percheziţii în oficiile, domiciliile şi automobilele suspecţilor. „Materialele ridicate, printre care acte şi suport electronic, au fost transmise procurorilor de cauză. În total, au fost iniţiate 20 cauze penale pe numele a 16 magistraţi şi patru executori judecătoreşti pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani. Cele 18 persoanele au fost reţinute pentru 72 de ore, ulterior se va decide eventuala prelungire a mandatului de arest. Alţi doi suspecţi se află în căutare”, a spus Zumbreanu.

Potrivit Procurorului anticorupţie, schema de spălare a banilor s-a desfăşurat în mai multe etape. „Două companii offshore încheiau un contract de împrumut de o anumită sumă, cum ar fi 250 de milioane de dolari. Companiile erau reprezentate de cetăţeni din Ucraina. Acestea semnau un contract de garanţie, iar în calitate de garant era inclus un cetăţean al Republicii Moldova, de regulă din categoria persoanelor social-vulnerabile sau din regiunea transnistreană, care erau greu de găsit. Ulterior, persoana fizică garant avea drept scop identificarea altor cetăţeni (fidejusori), pentru a semna contracte cu patru companii din Federaţia Rusă, care trebuiau să restituie banii în cazul neexecutării condiţiilor contractuale”, a menţionat Viorel Morari.

„O altă etapă a schemei reprezintă neonorarea acţiunilor contractuale şi adresarea în instanţa de judecată a creditorului, care era cetăţean al Moldovei. Instanţa de judecată admitea cererea, iar banii erau încasaţi din contul companiilor din Federaţia Rusă, printr-o banca comercială. Ulterior, banii din contul executorilor judecătoreşti erau transmişi creditorilor, adică companiilor offshore, după care urma transferarea banilor în alte companii”, a specificat Morari.

În schemă sunt implicaţi magistraţi de la Judecătoriile Centru din Chişinău, Căuşeni, Comrat, Rîşcani, Teleneşti şi Ungheni, care au acţionat în perioada anilor 2010-2013, bugetul naţional fiind prejudiciat cu aproximativ un miliard de lei (n.r. – aproximativ 50 de milioane de dolari)

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă de la cinci la 10 ani de închisoare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...