Premierul Ungariei consideră că aceasta este soluţia onestă pentru rezolvarea crizei imigranţilor.
Premierul ungar Viktor Orbán a sugerat ieri că UE trebui să-i expulzeze „pe o insulă” pe cei peste un milioane de migranţi sosiţi în Europa în 2015 şi 2016, relatează DPA. „Toţi cei care au sosit ilegal trebuie să fie strânşi şi trimişi înapoi. Nu către alte ţări ale UE, ci către locuri din afara Uniunii Europene”, a declarat Orbán pentru site-ul de ştiri Origo.
Şeful executivului ungar s-a referit la toate persoanele care aşteaptă procesarea cererilor de azil, ceea ce înseamnă marea majoritatea a celor sosiţi în UE în ultimele 18 luni.
Ungaria a fost prima ţară membră a UE care a construit un gard şi a introdus o interdicţie pentru limitarea numărului de migranţi, inclusiv refugiaţi, alte ţări urmându-i exemplu.
Guvernul de la Budapesta a anunţat la 24 februarie că intenţionează să organizeze un referendum cu privire la cotele obligatorii de relocalizare a refugiaţilor în statele UE. Motivul oferit de executiv a fost acela că doar cetăţenii ungari, nu Bruxelles-ul, pot decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria ţară.
Ungaria se opune planului care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranţi între statele membre, adoptat în septembrie anul trecut, insistând că acesta îi încalcă suveranitatea. „Dacă nu respingem cotele impuse, o familie de imigranţi ajunşi aici prin schema de redistribuire europeană ar putea apărea dintr-o dată la uşa vecinului”, a avertizat Viktor Orbán, adăugând că referendumul va stabili „cât de puternic pot înainta votanţii o sabie” pentru a o folosi în lupta împotriva „birocraţilor de la Bruxelles”.
Orbán a mai spus că referendumul de pe data de 2 octombrie este extrem de important pentru viitorul Ungariei, adăugând că „este nevoie de toţi votanţii”. „O singură persoană neinteresată de viitorul ţării sale reprezintă o dezamăgire. Voi fi mulţumit doar dacă 100% din alegători vor participa la referendum”, a mai subliniat Orbán.
Preşedintele Ungariei, János Áder, a stabilit pentru 2 octombrie data desfăşurării referendumului. La această consultare populară, alegătorii din Ungaria vor fi întrebaţi: „Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să impună relocarea cetăţenilor non-ungari fără aprobarea Parlamentului?”.
Budapesta a fost criticată în repetate rânduri de UE. Recent, ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a denunţat politicile Budapestei privind migraţia, libertatea presei şi independenţa justiţiei, pledând pentru excluderea Ungariei, cel puţin temporar, din UE.