spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăInternaționalImigranţi înecaţi în largul Egiptului

Imigranţi înecaţi în largul Egiptului

Drumul spre Europa Occidentală este tot mai presărat de obstacole pentru migranţi.

 

Bilanţul naufragiului unei ambarcaţiuni de pescuit care transporta sute de imigranţi în largul Egiptului a ajuns la cel puţin 112 morţi, după ce vineri au fost descoperite alte câteva zeci de cadavre, a precizat pentru DPA purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean al Sănătăţii, Khaled Megahed.

„53 de cadavre au fost găsite vineri (n.r. – ieri), ceea ce ridică numărul morţilor la 112 până acum”, a spus el, adăugând că cel mai probabil bilanţul va creşte, pentru că operaţiunile de căutare continuă. Cadavrele găsite ieri sunt ale unor egipteni, dar şi alte altor cetăţeni arabi şi africani, potrivit ediţiei online a cotidianului privat al-Masri al-Youm.

Ambarcaţiunea s-a scufundat miercuri în Marea Mediterană, la 12 kilometri în largul oraşului Rosetta, iar 163 de persoane au fost salvate.

Informaţiile sunt contradictorii în privinţa numărului persoanelor care se aflau la bordul ambarcaţiunii. Ziarul finanţat de stat „al-Ahram” a scris despre circa 400 de persoane, în timp ce ziarul privat „al-Shorouk” a relatat că la bordul ambarcaţiunii se aflau cel puţin 300 de persoane. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, la bord se aflau circa 450 de persoane. Anterior, agenţia de presă egipteană Mena a scris că pe vas se aflau 600 de oameni.

Majoritatea celor 163 de supravieţuitori salvaţi deocamdată sunt de naţionalitate egipteană, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migranţilor. Printre victime figurează sudanezi şi eritreeni.

Patru persoane, acuzate pentru naufragiu, au fost arestate. Ei au fost inculpaţi pentru „trafic de fiinţe umane” şi crimă, a anunţat un oficial al Parchetului din Rosetta. Autorităţile au emis mandate de arestare pentru alte nouă persoane, vizate de capete de acuzare similare.

În ultimii ani, Egiptul s-a confruntat cu o creştere a numărului de imigranţi care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajuns în Europa. Tulburările regionale şi rata mare a şomajului sunt considerate printre principalii factori care îi determină pe imigranţi să se aventureze în astfel de călătorii riscante.

Peste 3.200 de migranţi s-au înecat în Marea Mediterana în primele nouă luni ale acestui an, a anunţat marţi ONU, precizând că în 2016 peste 300.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge în Europa.

Dacă se va menţine ritmul actual, 2016 va deveni anul cu cele mai multe victime de până acum în rândul refugiaţilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.3 ° C
2.7 °
-0 °
95 %
4kmh
100 %
mie
1 °
joi
2 °
vin
0 °
sâm
1 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Poliția locală îi invită pe cei de la CJ cu acces liber de parcat aiurea să plătească amenzi. E un început.

EDITORIAL

Primul pas semnificativ în politică l-a făcut ocupând o funcție de conducere în administrație. Apoi, la momentul oportun, i-a făcut un brânci ucigător șefului...

EPIGRAMA ZILEI

Poliția rău te arde Dacă-n prag de sărbători Tranzacționezi petarde Sau … umbli cu pocnitori! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...