Bob Dylan a câştigat Nobelul pentru Literatură

Cântăreţul american a fost declarat câştigător de către Comitetul Nobel.

 

Celebrul cantautor folk american Bob Dylan, 75 de ani, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”, conform Academiei suedeze.

Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, reprezintă prin muzica dar şi versurile sale un punct de reper în cultura pop americană şi internaţională de mai bine de cinci decenii. O mare parte a celor mai apreciate piese ale sale provin din anii ’60 când s-a impus drept portavocea unei generaţii în blugi împotriva războiului şi a inegalităţii sociale. Piese precum „Blowin’ in the Wind” sau „The Times They Are a-Changin’” au devenit veritabile imnuri ale mişcărilor americane antimilitariste şi pentru drepturi sociale.

Versurile lui Bob Dylan încorporează felurite influenţe politice, sociale, filosofice şi literare, sfidând convenţiile din muzica pop şi generând o contracultură. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de cinci decenii şi explorează şi inovează muzica americană, de la folk, blues şi country până la gospel, rock and roll şi rockabilly, cu puternice influenţe din muzica populară engleză, scoţiană şi irlandeză.

Anunţul laureatului de anul acesta a fost întâmpinat cu urale de asistenţa din sala Bursei din Stockholm. Bob Dylan a devenit primul muzician din istorie care a fost recompensat cu Nobelul pentru Literatură. El îi urmează scriitoarei din Belarus Svetlana Alexievitch, laureata de anul trecut. „Dylan are un statut emblematic. Influenţa sa în muzica contemporană este profundă”, conform comunicatului Academiei suedeze.

La mai bine de 50 de ani după ce şi-a început cariera, Bob Dylan compune în continuare şi este deseori în turnee. În luna mai şi-a lansat cel de-al 37-lea album de studio, „Fallen Angels”. „Este probabil cel mai mare poet în viaţă”, a susţinut Per Wastberg, membru al Academiei suedeze.

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Nobel, a precizat într-o conferinţă de presă că alegerea lui Dylan pentru premiul Nobel pentru Literatură s-a făcut „cu o mare unitate” în rândul membrilor comisiei.

Premiul pentru Literatură încheie „sezonul” Nobel 2016. Acest premiu este însoţit de o recompensă financiară în valoare de opt milioane de coroane suedeze (n.r. – aproximativ 820.000 de euro).

Deja ai votat!