Teroriştii se refugiază în Europa şi Siria

Comisarul UE pentru Securitate, Julian King, în zone de conflict din Orientul Mijlociu sunt în prezent cel puţin 2.500 de militanţi islamişti europeni. „Eliberarea oraşului irakian Mosul de sub controlul organizaţiei teroriste Stat Islamic poate avea ca efect revenirea militanţilor islamişti violenţi în Europa. Aceasta este o ameninţare serioasă şi trebuie să fim pregătiţi. Cu toate acestea, este puţin probabil să existe un exod masiv de terorişti spre Europa”, a declarat comisarul UE pentru Securitate, citat de publicaţia germană Die Welt.

Serviciile secrete europene au avertizat în mai multe rânduri că mii de cetăţeni din state UE participă, de partea grupurilor teroriste sau insurgente, la conflictele din Siria, Irak şi Afganistan.

Pe de altă parte, comandamentul armatei siriene susţine că membrii coaliţiei conduse de Statele Unite intenţionează să permită trecerea teroriştilor din Mosul spre Siria. Conform Damascului, coaliţia occidentală a securizat unele drumuri pentru a le permite teroriştilor să se infiltreze în estul Siriei, unde ar urma să creeze „noi fronturi de luptă”.

Armata irakiană a lansat luni ofensiva pentru eliberarea oraşului Mosul, situat în nordul Irakului, aflat de peste doi ani sub controlul reţelei teroriste sunnite Stat Islamic. „Orice încercare de traversare a frontierei reprezintă un atac asupra suveranităţii Siriei şi va fi confruntat cu toate forţele disponibile”, avertizează armata siriană.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni în nord-vestul Irakului şi în estul Siriei, unde a proclamat un „califat”.

Statele Unite oferă susţinere armatei irakiene în operaţiunile antiteroriste, dar şi grupurilor insurgente din Siria care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Deja ai votat!