spot_img
luni, decembrie 11, 2023
AcasăInternaționalUltimatum acordat Belgiei

Ultimatum acordat Belgiei

Preşedintele Consiliului European aşteaptă în această seară un răspuns în privinţa Acordului CETA dintre UE şi Canada.

 

Uniunea Europeană a impus executivului federal belgian un ultimatum valabil până în această seară, pentru sprijinirea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada (CETA) şi pentru înlăturarea opoziţiei clare a Valoniei. Dacă executivul belgian nu respectă ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb va fi anulat, transmite news.ro.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va discuta luni seară cu premierul belgian Charles Michel, pentru ca liderul canadian Justin Trudeau să decidă dacă va zbura joi la Bruxelles pentru semnarea CETA.

Dacă Michel nu poate să-i dea asigurări lui Tusk că executivul federal belgian va permite UE să semneze CETA, atunci liderii europeni vor anula summitul UE-Canada. Însă, Bruxelles-ul şi Ottawa au anunţat că susţin în continuare acordul de liber schimb şi nu au de gând să renunţe pur şi simplu la negocieri, în ciuda opoziţiei clare prezentate de Valonia.

Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru acord, executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministru canadian a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia. Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene şi multinaţionalele canadiene.

Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulţumitoare.

Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două state est-europene au ameninţat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi bulgari.

Populaţia Valoniei nu depăşeşte 3,5 milioane de persoane, adică mai puţin de 1% din cei 507 milioane de oameni care ar beneficia de pe urma acordului.

Valonii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea importurilor de carne de porc şi vită din Canada după implementarea CETA. De asemenea, regiunea belgiană este îngrijorată de modul în care vor fi rezolvate conflictele comerciale în cadrul unor curţi internaţionale.

Mulţi lideri europeni au acuzat executivul valon că se foloseşte de negocierile pentru acordul comercial într-o încercare de a pune presiune pe guvernul central de la Bruxelles.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
-1.2 °
-4.5 °
95 %
1.3kmh
100 %
lun
3 °
mar
6 °
mie
3 °
joi
3 °
vin
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...