Moldovenii au făcut cozi la votat

0

Prezenţa la urne la turul doi al alegerilor prezidenţiale din Basarabia a fost cu mult peste cea din primul tur, depăşind orice aşteptări.

 

Cetățenii Republicii Moldova au votat ieri, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care s-au confruntat Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Supriza a fost reprezentată de numărul mare de alegători, prezenţa la urne depăşind 50%, la ora 18.00. Până la acea oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 108.000 (7,2%) la secții de votare din străinătate. Până la ora 16:00, în Italia au votat 28.000 de cetățeni moldoveni, în România peste 10.000, în Rusia circa 6.000, iar în Franța peste 6.000.

La Dublin, în Irlanda, buletinele de vot au fost epuizate încă în jurul orei 15:00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), buletinele de vot s-au epuizat de asemenea la Stratford și Bologna, și erau pe cale să fie epuizate la București și la Moscova.

Acest fapt a determinat-o pe Maia Sandu să ceară demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei CEC, Alina Russu, pe care i-a acuzat de obstrucționarea dreptului de vot.

“La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru”, a adăugat candidata proeuropeană.

Ea a mai anunțat că va depune plângere penală împotriva celor doi demnitari.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...