Undă verde pentru zidul dintre SUA şi Mexic

 

Preşedintele Donald Trump a semnat ordinul de construire a unui zid la graniţa dintre cele două state.

 

Preşedintele american Donald Trump a semnat directivele pentru construcţia unui zid la graniţa Statelor Unite cu Mexicul. Şeful Casei Albe a decis şi măsuri împotriva oraşelor care adăpostesc imigranţi ilegali, transmite Agerpres.

În timpul unei vizite la Departamentul pentru Securitate Internă, Trump a semnat două ordine executive. Unul dintre acestea se referă la zidul de-a lungul celor aproximativ 3.200 de kilometri de graniţă cu Mexicul, iar celălalt taie finanţarea federală pentru municipalităţile şi statele aşa-numite „sanctuare” pentru imigranţi. În astfel de oraşe – de exemplu, în San Francisco – oficialităţile locale, adesea democrate, refuză să coopereze cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor. „Americanii nu vor mai fi obligaţi să subvenţioneze nerespectarea legilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Imediat, preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a condamnat ordinul semnat de Trump. „Regret şi condamn decizia Statelor Unite de a continua construcţia zidului care, de ani de zile, în loc să ne unească, ne desparte. Mexicul nu crede în ziduri. Am spus-o de mai multe ori: Mexicul nu va plăti niciun zid”, a spus Pena Nieto într-un mesaj video difuzat pe contul său de Twitter.

Opoziţia mexicană i-a cerut preşedintelui să îşi anuleze întâlnirea programată cu Trump, la Washington, dar Enrique Pena Nieto nu a făcut un anunţ în acest sens.

La rândul său, Donald Trump a declarat ieri, că omologul său mexican ar trebui să-şi anuleze vizita la Washington dacă Mexicul refuză să plătească pentru construirea unui zid de-a lungul graniţei dintre cele două ţări. „SUA au un deficit comercial cu Mexicul de 60 de miliarde de dolari. A fost o înţelegere unilaterală de la începutul NAFTA, fiind pierdute numeroase companii şi locuri de muncă. Dacă Mexicul nu doreşte să plătească pentru zidul care este foarte necesar, atunci ar fi mai bine să se anuleze viitoarea reuniune”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Într-un interviu difuzat vinerea trecută de televiziunea ABC News, Trump afirmase că lucrările la zidul de la frontieră vor începe în următoarele şase luni, iar planificarea acestora imediat. El a reafirmat că Mexicul va rambursa Statelor Unite „100%” din costuri.

În următoarele zile, preşedintele urmează probabil să ia şi alte decizii în vederea limitării imigraţiei ilegale. Printre acestea s-ar putea număra restricţionarea primirii de refugiaţi şi blocarea acordării vizelor pentru cetăţenii din mai multe ţări cu populaţie majoritar musulmană din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, printre care Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen.

Deja ai votat!