Român suspect de terorism, arestat la Frankfurt

 

Un tânăr a fost prins la Frankfurt când încerca să plece să pregătească un atentat în Europa Occidentală.

 

Un român în vârstă de 21 de ani a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt, fiind bănuit că are legături cu o mișcare islamistă și că ar fi participat la pregătirea unui atac în Germania, au anunțat ieri Parchetul din Karlsruhe și poliția germană, transmite AFP.

Românul este suspectat că a schimbat mesaje pe Internet cu alte persoane în vederea pregătirii unui atac în Germania. Anchetatorii nu dispun la ora actuală de niciun indiciu cu privire la o țintă concretă a unui eventual atac și nici nu menționează dacă cel arestat este afiliat unei grupări jihadiste anume.

Conform AFP, el se pregătea să plece în România în cadrul acestor pregătiri și a fost arestat joi.

Ieri, Serviciul Român de Informații (SRI) a anunţat într-un comunicat de presă că a contribuit cu informații relevante care au condus la măsura arestării suspectului. „SRI, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri și amenințări de natură teroristă, cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi”, adaugă sursa citată.

Poliția din landul Baden-Wurttemberg a efectuat o percheziție la domiciliul său din regiunea Heidelberg și a confiscat documente și date pe suport informatic.

Atacul cu camion de la 19 decembrie, din piaţă de Crăciun organizată în Berlin, care s-a soldat cu 12 morţi, a fost primul atentat islamist de amploare de pe teritoriul german. Acest atac a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, cea care a stat la baza mai multor atacuri în ţările din Vestul Europei.

Până la masacrul de Crăciun, mai multe atacuri islamiste au fost comise de persoane izolate. Dintre acestea, Statul Islamic a revendicat, în 2015, un atac la Hamburg, un atentat cu bombă, soldat cu 15 răniţi, şi un atac cu toporul, soldat cu cinci răniţi.

Deja ai votat!