Dodon vrea să schimbe steagul Moldovei

 

Noul preşedinte vrea să schimbe tricolorul cu vechiul steag roşu „cu cap de bour” al Principatului Moldovei.

 

Președintele moldovean Igor Dodon a anunțat ieri că își dorește schimbarea actualului drapel al Republicii Moldova – tricolorul cu tradiționalul cap de bour – cu vechiul steag al Principatului Moldovei, roși cu cap de bour, pe care el îl numește al „moldoveniștilor”, relatează portalul Deschide.md.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a mai spus că vrea instituirea „Zilei Statalității Ţării Moldovei” la 2 februarie.

Dodon a făcut aceste declarații cu ocazia acordării a cinci distincții „Bogdan Întemeietorul”, conferite lui Valentin Beniuc, profesor universitar și ex-ministru al învățământului; Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului „Joc”; Evei Gudumac, chirurg pediatru, doctor habitat în medicină; Mihail Viorel, scriitor publicist, redactorul ziarului „Săptămâna” și lui Leonid Tălmaci, primul guvernator al Băncii Naționale, care, potrivit lui, a reușit să facă leul moldovenesc cea mai stabilă monedă națională dintre valutele statelor CSI.

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” a fost creat în decembrie 2008 de către guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității moldovenești.

În cadrul ceremoniei înmânării decorațiilor, Dodon a reiterat teze ale teoriei „moldovenismului” de sorginte sovietică. „Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce sa ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când în premieră statalitatea țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică. Vin cu inițiativa ca în ziua de 2 februarie să fie decorate personalități care au contribuit la statalitatea țării noastre”, a afirmat Dodon, care a propus ca 2 februarie să fie declarată „Ziua Statalității Ţării Moldovei”.

Vladimir Voronin a acordat în 2009 ordinul „Bogdan Întemeietorul” scriitorului Ion Druţă. Ulterior, mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove a primit în 2011 acelaşi ordin de la preşedintele interimar Marian Lupu.

 

Deja ai votat!