sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăInternaționalDodon vrea să schimbe steagul Moldovei

Dodon vrea să schimbe steagul Moldovei

 

Noul preşedinte vrea să schimbe tricolorul cu vechiul steag roşu „cu cap de bour” al Principatului Moldovei.

 

Președintele moldovean Igor Dodon a anunțat ieri că își dorește schimbarea actualului drapel al Republicii Moldova – tricolorul cu tradiționalul cap de bour – cu vechiul steag al Principatului Moldovei, roși cu cap de bour, pe care el îl numește al „moldoveniștilor”, relatează portalul Deschide.md.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a mai spus că vrea instituirea „Zilei Statalității Ţării Moldovei” la 2 februarie.

Dodon a făcut aceste declarații cu ocazia acordării a cinci distincții „Bogdan Întemeietorul”, conferite lui Valentin Beniuc, profesor universitar și ex-ministru al învățământului; Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului „Joc”; Evei Gudumac, chirurg pediatru, doctor habitat în medicină; Mihail Viorel, scriitor publicist, redactorul ziarului „Săptămâna” și lui Leonid Tălmaci, primul guvernator al Băncii Naționale, care, potrivit lui, a reușit să facă leul moldovenesc cea mai stabilă monedă națională dintre valutele statelor CSI.

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” a fost creat în decembrie 2008 de către guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității moldovenești.

În cadrul ceremoniei înmânării decorațiilor, Dodon a reiterat teze ale teoriei „moldovenismului” de sorginte sovietică. „Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce sa ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când în premieră statalitatea țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică. Vin cu inițiativa ca în ziua de 2 februarie să fie decorate personalități care au contribuit la statalitatea țării noastre”, a afirmat Dodon, care a propus ca 2 februarie să fie declarată „Ziua Statalității Ţării Moldovei”.

Vladimir Voronin a acordat în 2009 ordinul „Bogdan Întemeietorul” scriitorului Ion Druţă. Ulterior, mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove a primit în 2011 acelaşi ordin de la preşedintele interimar Marian Lupu.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.8 ° C
13.8 °
10 °
74 %
1.2kmh
100 %
sâm
10 °
Dum
13 °
lun
14 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...