Obama, acuzat că a ignorat pericolul rus

US President Barack Obama meets with Republican President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC. / AFP / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Donald Trump, îl acuză pe predecesorul său Barack Obama că nu a făcut absolut nimic în privinţa ingerinţelor Rusiei în alegerile din 2016.

 

Preşedintele american Donald Trump susţine că predecesorul său, Barack Obama, a ştiut din vara anului trecut despre ingerinţele electorale ordonate de Vladimir Putin. Trump a spus că Obama a fost informat cu mult timp înainte de votul din 8 noiembrie de campania cibernetică lansată de Rusia şi, cu toate acestea, nu „a făcut nimic”.

Comentariile preşedintelui SUA vin în contextul în care un articol al publicaţiei Washington Post dezvăluie faptul că Barack Obama ştia din luna august a anului trecut despre „implicarea directă” a liderului de la Moscova în alegerile prezidenţiale.

Potrivit articolului, atunci, la Casa Albă a fost primit de la CIA un plic cu restricţia „informaţii doar de citit”, adresat doar preşedintelui Barack Obama şi pentru trei consilieri. Raportul CIA, alcătuit pe baza unor surse din interiorul instituţiilor guvernamentale ruse, conţinea detalii despre implicarea directă a preşedintelui Vladimir Putin în campania cibernetică ce avea scopul perturbării şi discreditării scrutinului prezidenţial american. În acel moment, se ştia deja că hackeri ai servciilor secrete ruse accesaseră de un an sistemele informatice ale Partidului Democrat şi Partidului Republican din SUA.  Însă raportul mergea mai departe: existau detalii specifice despre obiectivele ambiţioase ale îndrăzneţei operaţiuni a lui Vladimir Putin – înfrângerea sau cel puţin afectarea imaginii candidatului democrat, Hillary Clinton, şi facilitarea victoriei adversarului, republicanul Donald Trump, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

 

Deja ai votat!