Anglia nu renunţă la străini după Brexit

0

Premierul Marii Britanii, Theresa May, condiţionează rămânerea acestora în ţară de o şedere de cel puţin cinci ani înainte de Brexit.

 

Cetățenii din Uniunea Europeană vor putea rămâne în Marea Britanie după Brexit, a dat asigurări ieri, la summitul european de la Bruxelles, premierul britanic Theresa May, potrivit unei surse guvernamentale britanice, transmite AFP.

„Nu i se va cere niciunui cetățean din UE care se află în prezent legal în Marea Britanie să părăsească țara în momentul ieșirii acesteia din UE. Vreau să-i asigur pe toți acei cetățeni ai UE care și-au construit viețile și căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite”, a declarat Theresa May.

În același timp însă, premierul britanic i-a atenționat pe ceilalți 27 de șefi de stat și de guvern din blocul comunitar că respinge orice competență a Curții de Justiție a UE (CJUE) în a tranșa litigii privind drepturile cetățenilor din UE după Brexit.

„Angajamentele pe care le facem pentru cetățenii din UE vor fi incluse în dreptul britanic, deoarece vrem să avem din nou controlul asupra propriilor noastre legi”, a insistat premierul conservator.

Această condiție ar putea duce la tensionarea negocierilor, deoarece cei 27 cer cu insistență ca drepturile cetățenilor europeni după Brexit să fie acoperite în continuare de jurisprudența europeană.

Păstrarea drepturilor cetățenilor europeni în Regatul Unit este unul din cele trei subiecte ”prioritare” pe care cei 27 le vor clarificate într-un acord, înainte de a începe discuțiile privind viitoarea relație cu Marea Britanie, după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019.

 

Deja ai votat!
se încarcă...