Transnistria forţează independenţa

Liderul de la Tiraspol susţine că unica soluţie a conflictului ar fi recunoaşterea Transnistriei.

 

Unica soluţie pentru reglementarea conflictului transnistrean ar fi recunoaşterea Transnistriei, însă autorităţile de la Chişinău nu sunt pregătite moral pentru un asemenea pas, a declarat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat ieri de Radio Chişinău.

Şeful administraţiei separatiste din Transnistria a făcut aceasta afirmaţie în cadrul colegiului aşa-zisului „Minister de Externe” al nerecunoscutei „republici moldoveneşti nistrene”, a informat sâmbătă portalul de ştiri transnistrean novostipmr.com.

Vadim Krasnoselski susţine că diferendul transnistrean nu poate fi soluţionat prin reintegrare sau prin federalizare din cauza disensiunilor de ordin geopolitic existente în regiune de „secole” şi a confruntării dintre lumea occidentală şi cea rusă.

Liderul de la Tiraspol este convins că politicienii de la Chişinău înţeleg cum s-ar putea soluţiona conflictul pe cale politică, dar ei nu sunt gata din punct de vedere moral să facă acest lucru, având în vedere ciclurile electorale neîncetate din Republica Moldova.

„Moscova recunoaşte că Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar reîntregirea republicii se va face indiferent de ce vor spune aşa-numiţii lideri din regiunea separatistă”, a spus într-o reacţie preşedintele moldovean Igor Dodon, comentând declaraţiile făcute de Krasnoselski, potrivit căruia „regiunea transnistreană este un stat stabil şi are toate motivele pentru a fi recunoscută”, informează Independent.md.

„Transnistria a fost, este şi va fi pământ moldovenesc. Noi trebuie să reintegrăm ţara şi vom face acest lucru. Sunt sigur că reintegrarea ţării va avea loc în următorii ani, indiferent de ce spun unii lideri din regiunile Republicii Moldova”, a conchis Dodon.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992. Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinere a păcii de 1.200 de militari.

Deja ai votat!