Informaţii controversate despre Al-Baghdadi

0

Un oficial kurd a anunţat că şeful organizaţiei teroriste Stat Islamic este încă în viaţă şi se află în Siria.

 

Serviciile de informaţii kurde spun că Abu Bakr al-Baghdadi, şeful organizaţiei teroriste Stat Islamic, este încă în viaţă şi se află în Siria, nu departe de fieful său din Rakka. „Baghdadi este cu siguranţă în viaţă. Noi avem informaţii că este în viaţă. Noi credem 99% că este în viaţă. Nu uitaţi că are rădăcini de pe vremea al-Qaida în Irak. Se ascundea de serviciile de securitate. Ştie ce face”, a declarat un oficial kurd de rang înalt, Lahur Talabany, pentru Reuters.

Aceasta, în condiţiile în care acum nicio săptămână, o organizaţie pentru drepturile sirienilor afirma că omul care conduce cea mai temută reţea teroristă a fost ucis. Mai mult, chiar militanţii organizaţii teroriste Statul Islamic anunţau acum şase zile că liderul mişcării a murit şi că îi caută un înlocuitor, potrivit postului de televiziune Al Sumaria.

Al-Baghdadi a devenit un personaj mitic în lupta împotriva terorismului.

Cel mai vânat om al momentului a fost dat mort de mai multe ori, în ultimii trei ani, după ce a proclamat califatul Statului Islamic din Siria şi Irak din Marea Moschee al-Nuri de la Mosul. De fiecare dată, însă, alte surse anunţau că şeful ISIS este viu.Pe 17 iunie, forţele ruse spuneau că există posibilitatea ca al-Baghdadi să-şi fi pierdut viaţa într-un atac aerian asupra unei reuniuni a unor comandanţi din cadrul Statului Islamic, la periferia oraşului sirian Rakka, însă Washingtonul a anunţat că nu poate să coroboreze informaţii despre moartea acestuia, iar oficiali occidentali şi irakieni şi-au exprimat scepticismul.

Presa iraniană anunţa la sfârşitul lui iunie moartea lui al-Baghdadi, citându-l pe ayatolahul Ali Khamenei, care a declarat că temutul terorist este „categoric mort”.

Liderul ISIS nu s-a mai adresat în niciun material de propagandă din noiembrie 2016.

Forţele irakiene de securitate au pus capăt celor trei ani de controlul al Statului Islamic asupra oraşului irakian Mosul, iar gruparea este tot mai strâmtorată la Rakka – cele două bastioane ale jihadiştilor în „califatul” autoproclamat care pierde tot mai mult teren. Lahur Talabany declară însă că Statul Islamic îşi schimbă tactica, în pofida moralului slab şi că sunt necesari trei-patru ani în vederea eliminării grupării. După înfrângere, Statul Islamic va încerca o insurgenţă şi va semăna cu o al-Qaida „pe steroizi”, apreciază el.

Deja ai votat!
se încarcă...