Noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord  

0

 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, întrucât Phenianul încalcă şi desconsideră în mod flagrant rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Printre noile măsuri se numără interzicerea totală a investiţiilor UE în Coreea de Nord, în toate sectoarele. Interdicţia s-a limitat anterior la investiţiile în industria nucleară şi în ramurile conexe armamentului convenţional, în sectorul industriei miniere, de rafinare şi al industriei chimice, în metalurgie şi prelucrarea metalelor şi în industria aerospaţială.

Totodată, Consiliul UE a dispus interzicerea totală a vânzării de produse petroliere rafinate şi ţiţei către Coreea de Nord. Aceste exporturi fac deja obiectul anumitor restricţii în temeiul rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU din 11 septembrie.

În plus, a fost stabilită scăderea plafonului pentru transferuri care privesc sume personale către Coreea de Nord de la 15.000 de euro la 5.000 de euro, întrucât se suspectează că aceste transferuri sunt folosite pentru a sprijini programele nucleare şi de dezvoltare balistică ilegale ale acestui stat.

Statele membre UE au mai convenit să nu reînnoiască autorizaţiile de muncă ale cetăţenilor nord-coreeni prezenţi pe teritoriile lor, cu excepţia refugiaţilor şi a altor persoane care beneficiază de protecţie internaţională.

Deja ai votat!