Emanaţii toxice în sediul UE

0

Sediul UE unde va avea loc summitul european a fost din nou evacuat din cauza emanaţiilor toxice.

 

O clădire de la Bruxelles a Uniunii Europene (UE), unde urmează să se desfăşoare astăzi şi mâine summitul european, a fost evacuată ieri dimineaţa din cauza unor emanaţii toxice, la câteva zile după un incident similar petrecut în acelaşi sediu care a fost construit recent, relatează AFP.

Mai multe persoane care prezintă aparent „simptome uşoare” au fost transportate la spital după ce s-au plâns că „se simt rău”, a precizat Consiliul UE, instituţie instalată în respectiva clădire, denumită „Europa”.

La rândul său, Consiliul European, care îşi are sediul principal tot acolo, a asigurat că summitul european de astăzi şi mâine se va desfăşura conform programului.

Vinerea trecută 20 de persoane au fost intoxicate în această clădire ca urmare a unor emanaţii toxice provenite din bucătării şi atribuite unei reacţii chimice între două produse de curăţenie industrială. Cinci dintre ele au fost transportate la spital, a precizat pentru AFP Pierre Meys, un purtător de cuvânt al pompierilor.

„A avut loc un amestec nefericit de produse chimice la bucătărie. Acest lucru a provocat emanaţii care au intoxicat aproximativ 15 persoane”, a declarat Meys, evocând printre simptome „furnicături la ochi şi vomă”.

Serviciile Consiliului UE instalate în această clădire au anunţat o „problemă tehnică afectând ventilaţia în bucătărie”. Au rezultat „aburi nocivi în bucătărie” şi stări de rău ale „unui anumit număr de angajaţi la bucătărie”, a anunţat într-un comunicat secretariatul general al Consiliului, instanţa care reprezintă cele 28 de state membre UE. Aceste persoane bolnave au fost evacuate de către serviciile medicale şi pompieri belgieni, iar o anchetă internă a fost deschisă, se adaugă în comunicat.

Incidentul de ieri a avut ca sursă tot bucătăriile, de unde un fum toxic a pătruns în sistemul de ventilaţie al clădirii. Prin urmare, acest sediu a fost din nou evacuat, iar angajaţii au fost mutaţi temporar la Justus Lipsius, fostul sediu al Consiliului UE şi locul unde se desfăşurau summiturile europene înaintea construcţiei clădirii Europa, inaugurată în decembrie 2016.

Deja ai votat!