Manifestaţie pentru independenţa Cataloniei

0

Peste 400.000 de persoane au ieşit în stradă, pentru a condamna decizia guvernului madrilen de a  prelua controlul asupra provinciei

 

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

„Este timpul declarării independenței”, a spus Jordi Balta, 28 de ani, angajat într-o papetărie, apreciind că ora dialogului a trecut.

Manifestația, care a reunit 450.000 de persoane, potrivit poliției locale, era inițial organizată în scopul de a cere eliberarea a doi lideri, Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural și, respectiv, Adunării Naționale Catalane (ANC), principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, dar adunarea a luat o altă turnură după anunțurile de sâmbătă ale Madridului.

Carles Puigdemont a sosit în aclamațiile celor prezenți, având alături alți membri ai guvernului catalan, amenințați de asemenea cu destituirea de către șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Consiliul de miniștri de la Madrid, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, „în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura

această situație excepțională”.

Societatea catalană este profund divizată asupra chestiunii independenței, dar intervenția guvernului spaniol în administrația catalană ar putea să se întoarcă împotriva sa, notează AFP.

„Rajoy a destituit guvernul autonom al Cataloniei pentru care s-au bătut atâția oameni. Un grav atac la adresa drepturilor și libertăților”, a scris, pe Twitter, Ada Colau, primarul Barcelonei.

Deja ai votat!
se încarcă...