Moldova are ministru al Apărării

0

Eugen Sturza a fost învestit ieri în funcţie, după ce decretul de numire a fost semnat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

 

Noul ministru al Apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza, a fost învestit ieri în funcţie, după ce preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat în locul preşedintelui Igor Dodon decretul privind numirea sa, conform deciziei adoptate săptămâna trecută de Curtea Constituţională, relatează presa locală.

Preşedintele Igor Dodon a rămas ieri temporar fără atribuţia de numire a ministrului Apărării, după ce a refuzat de două ori cererea premierului Pavel Filip de a semna decretul prin care în acest post era numit Eugen Sturza, motiv pentru care Curtea Constituţională a apreciat că şeful statului se află în „imposibilitatea temporară” de a-şi exercita atribuţiile ce într-o asemenea situaţie sunt preluate, în ordine, de preşedintele parlamentului sau de primul ministru, atribuţii preluate numai pentru semnarea respectivului decret.

Ceremonia de învestire a lui Sturza a avut loc chiar în Reşedinţa de Stat, sediul preşedinţiei. „Sper ca prin aceasta procedură să punem capăt crizei în care am intrat, iar fiecare demnitar de stat să respecte legea şi Constituţia în mod special”, a declarat la această ceremonie Andrian Candu, citat de independent.md.

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că învestirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, depăşeşte limita legitimităţii politice. „Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora. Actul învestirii ministrului Apărării e dincolo de limita legitimităţii politice şi arată cum neputinţa îi face pe guvernanţi să comită erori grave. Prin faptul că nu le-am permis celor din guvernarea democrată să forţeze mîna preşedintelui, i-am adus în situaţia ca ei să utilizeze din nou ultimul as din mînecă pe care îl au – Curtea Constituţională. Însă precedentele pe care democraţii au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia tot ei vor avea de pătimit. Vor fi loviţi de bumerangul pe care l-au lansat”, a transmis Dodon, prin intermediul contului de Facebook.

Igor Dodon a reiterat faptul că a fost supus unor presiuni politice din partea Guvernului de la Chişinău şi a militat pentru modificarea statutului preşedintelui. Igor Dodon a anunţat că, împreună cu susţinătorii săi, va desfăşura o amplă campanie de informare şi de colectare a semnăturilor în favoarea statului prezidenţial. De asemenea, Dodon afirmă că nu va ceda presiunilor şi nu va legitima ceea ce consideră că este în detrimentul intereselor statului.

 

Deja ai votat!
se încarcă...