Catalonia şi-a proclamat independenţa

0

Parlamentul regiunii Catalonia a votat pentru începerea „procesului constitutiv” de separare de Spania.

 

Parlamentul Cataloniei a adoptat ieri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Rezoluţia a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi două abţineri”, a declarat Carme Forcadell, preşedinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.

„Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social”, se menţionează în preambulul rezoluţiei.

Liderul catalan Carles Puigdemont şi ceilalţi membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP – partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont – şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Câteva zeci de minute mai târziu, premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat la calm populaţia şi instituţiile. „În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă. Trebuie să o facem într-un mod paşnic, civilizat şi demn, aşa cum am făcut şi vom face mereu”, a spus Puigdemont. Adresându-se, pe scările din interiorul parlamentului catalan, celor circa 700 de primari susţinători ai independenţei şi membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut „un pas îndelung aşteptat” şi pentru care mulţi catalani au luptat.

 

Mariano Rajoy: „Vom restaura legalitatea”

 

Anterior, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat şi el un apel la calm, dar a asigurat că va „restaura legalitatea” în Catalonia. De altfel, Senatul de la Madrid l-a autorizat ieri pe Rajoy să suspende autonomia Cataloniei, în virtutea articolului 155 din Constituţia Spaniei.

El urma să conducă în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea lui Puigdemont şi a guvernului acestuia.

 

Deja ai votat!
se încarcă...