miercuri, mai 25, 2022
AcasăInternaționalMitinguri uriaşe pentru unitatea Spaniei

Mitinguri uriaşe pentru unitatea Spaniei

Peste un milion de persoane au ieşit în stradă la Madrid şi Barcelona pentru a cere menţinerea Cataloniei în Spania.

 

Un milion de persoane au manifestat ieri la Barcelona în favoarea unităţii Spaniei, conform unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia, relatează AFP.

Poliţia locală catalană a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestaţia la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei şi Cataloniei.

Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestaţiei, cifra de 1,3 milioane de participanţi.

Manifestaţia a avut loc sub sloganul „Toţi uniţi – Catalonia este Spania” şi a venit la o zi distanţă după cea de la Madrid, din Piaţa Colon, unde sute mii de oameni au ieşit în stradă tot pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei. De asemenea, manifestaţia în favoarea menţinerii Regatului Spaniei survine şi după mai multe adunări care au avut loc vineri seara în regiune pentru a sărbători naşterea „Republicii Catalane”.

Strigând „Puigdemont în închisoare”, numeroşi spanioli anti-secesiune s-au îndreptat spre una dintre cele mai cunoscute zone din Catalonia, Passeig de Gracia. „Vom vota”, „Spania, unită, niciodată învinsă”, „Puigdemont la închisoare”, „155. S-a terminat petrecerea” şi „Mai multe punţi şi mai puţine ziduri” au fost sloganurile scandate de manifestanţii, care au manifestat cu drapelul Spaniei. „Separatiştii trăiesc într-o lume paralelă, puţin suprarealistă”, a declarat o manifestantă, Silvia Alarcon, 35 de ani, care locuieşte la periferia oraşului Barcelona.

Guvernul spaniol doreşte să preia cât mai curând controlul în Catalonia, a cărei declaraţie de independenţă nu a fost recunoscută la nivel internaţional. Madrid-ul a anunţat, de asemenea, alegeri regionale pe 21 decembrie.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent luând forma unei republici”. La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie. Imediat, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Sigma Dos şi publicat ieri de ziarul conservator spaniol „El Mundo”, partidele pro-independenţă din Catalonia ar pierde majoritatea în parlamentul regional, în alegerile programate în decembrie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.3 ° C
13.8 °
10.5 °
78 %
2.2kmh
95 %
mie
25 °
joi
22 °
vin
26 °
sâm
18 °
Dum
18 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președinta CJ și primarul discută ce mai e de făcut.

EDITORIAL

România - acea țară a tuturor paradoxurilor din care cetățenii fug mai ceva decât din țările aflate în război - și minunatul ei popor....

GÂNDUL ZILEI

Zicala că dragostea trece prin stomac e perfect adevărată pentru că atunci  când ea este adevărată, sigur poate trece prin orice! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...