Liderul catalan a părăsit ţara

0
Catalan regional government president Carles Puigdemont arrives to address the Catalan regional parliament in Barcelona on October 10, 2017. Spain's worst political crisis in a generation will come to a head as Catalonia's leader could declare independence from Madrid in a move likely to send shockwaves through Europe. / AFP PHOTO / PAU BARRENA

Carles Puigdemont a ajuns la Bruxelles, presa relatând că a mers în Belgia pentru discuţii cu lideri flamanzi.

 

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se afla ieri la Bruxelles pentru o reuniune cu „lideri flamanzi”, scrie cotidianul spaniol „El Periodico”, preluat de „La Libre Belgique”, o informaţie confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă.

Potrivit cotidianului „El Periodico”, scopul prezenţei lui Puigdemont la Bruxelles este „menţinerea contactelor politice”, în timp ce o altă publicaţie spaniolă, „La Vanguardia”, afirmă că liderul separatist este însoţit de alţi membri ai executivului catalan destituit de guvernul central.

Vinerea trecută, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independenţa regiunii, guvernul de la Madrid a suspendat autonomia acesteia şi a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfăşoare alegeri parlamentare anticipate.

Carles Puigdemont şi echipa sa au fost destituiţi, iar vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost desemnată să asigure conducerea Cataloniei. În urma acestor decizii alte guvernului spaniol, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil şi migraţii, membru al partidului naţionalist flamand N-VA, a semnalat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia. Francken s-a întrebat dacă lui Carles Puigdemont – care risca în acel moment inculparea pentru „nesupunere” şi „deturnare de fonduri” – îi va putea fi asigurat un proces echitabil în Spania.

Ieri, procurorul general al Spaniei a anunţat că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.Liderii guvernului regional din Catalonia „au creat o criză instituţională care a culminat cu o declaraţie unilaterală de independenţă şi o nesocotire totală a Constituţiei noastre”, a declarat procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza. Potrivit presei spaniole, el a sugerat inclusiv arestul preventiv. Cererea sa va fi examinată de tribunalul Audienţa Naţională, care va decide asupra măsurilor judiciare ce vor fi luate împotriva lui Puigdemont şi a membrilor cabinetului pe care l-a condus. În cazul membrilor parlamentului catalan, între timp dizolvat, care au votat declaraţia de independenţă se va pronunţa Curtea Supremă. Dacă vor ajunge în faţa instanţei şi vor fi găsiţi vinovaţi, aceşti politicieni catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

 

Deja ai votat!
se încarcă...