spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăInternaționalJustiţia suspendat independenţa Cataloniei

Justiţia suspendat independenţa Cataloniei

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat ieri declaraţia de independenţă a Cataloniei, pe perioada în care îi examinează legalitatea. Decizia survine în urma cererii formulate de guvernul de la Madrid şi a plângerii depuse de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă aprobate vineri de Parlamentul Cataloniei.

Declaraţia a fost adoptată cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali. Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.

Curtea a anunţat vineri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.

Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au primit termen trei zile să-i prezinte observaţii, preciza Curtea în comunicat.

Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este „indisolubil”.

Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.

 

Oficiali catalani convocaţi la Curtea Supremă

 

Preşedinta parlamentului catalan, Carme Forcadell, urmează să fie convocată în faţa Curţii Supreme a Spaniei în vederea unei posibile inculpări pentru declaraţia de independenţă, a anunţat ieri o sursă judiciară spaniolă. Conform acestei surse, împreună cu Carme Forcadell vor fi convocaţi şi cei cinci vicepreşedinţi ai parlamentului catalan. Ei vor fi audiaţi pe 2 şi 3 noiembrie.

Convocare survine cererii înaintate luni de procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, în vederea inculpării pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Delictul de rebeliune este pasibil în Spania cu închisoare de la 15 până la 30 de ani, iar cel de răzvrătire cu până la 15 ani.

Cazul lui Carles Puigdemont şi a membrilor guvernului său destituit va fi tratat de tribunalul Audienţa Naţională, care deocamdată nu a oferit informaţii despre eventuale audieri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...