luni, iulie 4, 2022
AcasăInternaționalJustiţia suspendat independenţa Cataloniei

Justiţia suspendat independenţa Cataloniei

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat ieri declaraţia de independenţă a Cataloniei, pe perioada în care îi examinează legalitatea. Decizia survine în urma cererii formulate de guvernul de la Madrid şi a plângerii depuse de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă aprobate vineri de Parlamentul Cataloniei.

Declaraţia a fost adoptată cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali. Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.

Curtea a anunţat vineri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.

Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au primit termen trei zile să-i prezinte observaţii, preciza Curtea în comunicat.

Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este „indisolubil”.

Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.

 

Oficiali catalani convocaţi la Curtea Supremă

 

Preşedinta parlamentului catalan, Carme Forcadell, urmează să fie convocată în faţa Curţii Supreme a Spaniei în vederea unei posibile inculpări pentru declaraţia de independenţă, a anunţat ieri o sursă judiciară spaniolă. Conform acestei surse, împreună cu Carme Forcadell vor fi convocaţi şi cei cinci vicepreşedinţi ai parlamentului catalan. Ei vor fi audiaţi pe 2 şi 3 noiembrie.

Convocare survine cererii înaintate luni de procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, în vederea inculpării pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Delictul de rebeliune este pasibil în Spania cu închisoare de la 15 până la 30 de ani, iar cel de răzvrătire cu până la 15 ani.

Cazul lui Carles Puigdemont şi a membrilor guvernului său destituit va fi tratat de tribunalul Audienţa Naţională, care deocamdată nu a oferit informaţii despre eventuale audieri.

Deja ai votat!
Articolul precedentPrefectul Şlincu vrea să facă mult bine.
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
33.9 ° C
34.4 °
32.8 °
23 %
3.7kmh
88 %
lun
34 °
mar
36 °
mie
32 °
joi
19 °
vin
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9454

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mergeți de luați benzină cât prețurile conțin reducerea asta teribilă. Că nu ține mult.

EDITORIAL

Conflictul dintre progresismul de la vârful conducerii Uniunii Europene și conservatorismul est-european, în sfera căruia gravitează și majoritatea politicienilor din România, devine tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Cine-n dragoste nu crede N-ar mai călca iarbă verde Ci spini și nisip fierbinte Ca să se învețe minte... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...