Londra vrea să-i păstreze pe cetăţenii comunitari

0

Marea Britanie se aşteaptă ca majoritatea cetăţenilor UE să rămână în ţară.

 

Guvernul britanic a afirmat ieri că majoritatea cetăţenilor UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în ţară după finalizarea Brexit-ului, în martie 2019, relatează Reuters.

Detaliind planurile pentru un program de înregistrare a cetăţenilor comunitari, Departamentul pentru Ieşirea din Uniunea Europeană şi Ministerul de Interne au afirmat că cetăţenii UE vor beneficia de o perioadă de graţie de doi ani în care pot aplica pentru obţinerea statutului de rezident post-Brexit.

Statutul legal şi drepturile cetăţenilor UE reprezintă aspecte-cheie în procesul complicat al ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

În prezent în Marea Britanie trăiesc aproximativ trei milioane de cetăţeni din state membre UE.

Cei care se vor ocupa de procesarea cererilor vor avea o anumită flexibilitate de a lua decizii, ceea ce înseamnă că aceste cereri nu ar trebui respinse în cazul unor detalii minore, şi majoritatea celor care vor aplica vor primi statutul de rezident, menţionează sursele citate.

Costul depunerii unei solicitări nu ar trebui să-l depăşească pe cel al unui paşaport britanic şi cetăţenii UE vor beneficia, de asemenea, de dreptul de a face recurs în cazul în care cererea le va fi respinsă. „Am spus foarte clar că protejarea drepturilor cetăţenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceştia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică şi nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici şi să obţină statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu şi direct de aplicare. Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în această direcţie şi sper că documentul publicat astăzi va facilita ajungerea la un acord pentru a garanta drepturile cetăţenilor europeni şi în aceeaşi măsură a britanicilor care trăiesc în UE”, a mai spus el.

 

Deja ai votat!
se încarcă...