Liderul catalan continuă lupta

0

Eliberat în Belgia condiţionat de justiţia belgiană, Carles Puigdemont a denunţat ieri practicile Madridului.

 

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, plasat duminică în libertate condiţionată de justiţia belgiană, a denunţat ieri arestarea unor membri ai fostului său executiv de către autorităţile spaniole, transmite AFP.

„Liber şi fără cauţiune”, a scris ieri dimineaţă Puidgemont, într-un mesaj în catalană pe Twitter, în prima sa declaraţie după ce duminică i-a fost adus la cunoştinţă de către justiţia belgiană mandatul de arestare emis de Madrid. „Gândurile noastre sunt pentru colegii noştri injust încarceraţi de un stat care este departe de practica democratică”, a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont şi patru din foştii săi miniştri, aflaţi în Belgia de o săptămână, au fost puşi în libertate condiţionată în noaptea de duminică spre luni, după o lungă audiere, cât timp se aşteaptă examinarea mandatelor de arestare emise de Spania împotriva lor.

Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri au interdicţie de a părăsi teritoriul belgian, trebuie să aibă o adresă fixă şi vor fi obligaţi să se prezinte „personal” la orice convocare din partea justiţiei şi poliţiei, a precizat Parchetul din Bruxelles.

Urmează ca o altă jurisdicţie, Camera de Consiliu, să se pronunţe cu privire la punerea în execuţie a mandatelor de arestare emise vineri seara de justiţia spaniolă pentru „răzvrătire împotriva statului, rebeliune, deturnare de fonduri publice şi nesupunere faţă de autoritate”.

Prima audiere a fost stabilită pentru vineri, 17 noiembrie, ora locală 14:00, transmite AFP. Audierea va avea loc în faţa Camerei de Consiliu, plasată sub autoritatea tribunalului de primă instanţă neerlandofon din Bruxelles. Ea se va desfăşura cu uşile închise, conform procedurii uzuale. Camera de Consiliu are 15 zile pentru a se pronunţa cu privire la punerea în execuţie a mandatelor de arestare emise de justiţia spaniolă.

Deja ai votat!
se încarcă...