Liderul catalan s-a predat poliţiei belgiene

0
Catalan regional government president Carles Puigdemont arrives to address the Catalan regional parliament in Barcelona on October 10, 2017. Spain's worst political crisis in a generation will come to a head as Catalonia's leader could declare independence from Madrid in a move likely to send shockwaves through Europe. / AFP PHOTO / PAU BARRENA

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont s-a predat poliţiei belgiene, a anunţat ieri radioteleviziunea VRT. Imediat, procuratura din Bruxelles a confirmat, într-o conferinţă de presă, că fostul lider catalan şi cei patru foşti miniştri care l-au însoţit în Belgia şi care sunt vizaţi de un mandat de arestare european s-au predat poliţiei.

Potrivit sursei citate, cei cinci foşti oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare şi uram să compară aseară în faţa unui judecător de instrucţie, care are la dispoziţie 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe. Aceasta înseamnă că judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de astăzi dimineaţă, ora locală 9:17. Până atunci, foştii oficiali catalani rămân în custodia poliţiei.

Cei cinci „au fost privaţi de libertate la 9:17, duminică (08:17 GMT). Un judecător de instrucţie va fi sesizat şi va avea la dispoziţie 24 de ore, pentru a decide dacă îi plasează în detenţie, îi eliberează condiţionat sau pe cauţiune”, a declarat Dejemeppe. În cazul în care judecătorul de instrucţie consideră că cei cinci nu trebuie eliberaţi, ei vor fi transportaţi la închisoare. Procuratura din Bruxelles s-a aflat în contact cu avocaţii, cu care „a convenit” ca cei cinci să se predea la un comisariat din capitala Belgiei şi, cele convenite, „au fost respectate”, a spus Dejemeppe. „Doar avocatul, interpretul şi persoana vizată vor fi prezente” în cursul acestui tip de audieri, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Bruxelles, care în niciun moment al declaraţiei sale nu le-a rostit numele „celor cinci”.

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor 14 membri destituiţi ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont şi ceilalţi patru foşti miniştri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independenţă organizat ilegal în Catalonia. Ceilalţi nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur, eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

 

Deja ai votat!
se încarcă...