Rusia cucereşte Polul Nord

0
Members of the Applied Physics Laboratory Ice Station clear ice from the hatch of the Los Angeles-class submarine USS Annapolis after the sub broke through the ice while participating in Ice Exercise 2009 in the Arctic Ocean. Annapolis and the Los Angeles-class attack submarine USS Helena are participating in ICEX to operate and train in the challenging and unique environment that characterizes the Arctic region.

Rusia şi-a întărit infrastructurile militare în Arctica şi va desfăşura acolo noi sisteme de apărare antiaeriană, a anunţat ieri comandantul Flotei de Nord, decizia ilustrând interesul tot mai mare al Moscovei pentru această regiune strategică, relatează AFP.

„Toate insulele Arcticii unde se află baze ale Flotei de Nord au fost înzestrate cu noi aerodromuri ce pot funcţiona în orice sezon şi sunt capabile să primească orice tip de avioane. Suntem pe punctul de a instala un sistem de monitorizare în aer şi pe mare în regiunea Pasajul de Nord-Est şi să ne asigurăm un control complet al spaţiului aerian în zona noastră de control în Arctica”, a declarat viceamiralul Nikolai Evmenov, citat de agenţia de presă Interfax.

Sistemele de apărare aeriană vor fi, de asemenea, întărite în regiune după o primă desfăşurare în 2015 în arhipelagul Novaia Zemlia.

Rusia şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în zona arctică în ultimii ani, efectuând exerciţii militare de amploare şi construind baze.

Ministerul Apărării a declarat la începutul lunii noiembrie că a descoperit unsprezece noi insule şi şase strâmtori în Arctica în ultimii cinci ani, întărind pretenţiile Rusiei în această regiune disputată unde ea a revendicat în 2015 în faţa Naţiunilor Unite suveranitatea asupra unei suprafeţe de 1,2 milioane de kilometri pătraţi.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat în primăvară în timpul unei reuniuni guvernamentale importanţa Arcticii pentru „a întări poziţia Rusiei în lume”, în numele „intereselor sale economice”.

Moscova speră de asemenea să exploateze Pasajul de Nord-Est, care face legătura între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific prin Arctica şi ar simplifica pentru Rusia livrarea de petrol în Asia de Sud-Est. Această rută maritimă, devenită practicabilă în lunile de vară din cauza încălzirii globale şi topirii gheţii, a ajuns să joace un rol crescând în comerţul internaţional.

În august, un petrolier rus a făcut o călătorie de 4.060 de kilometri din Norvegia în Coreea de Sud într-un timp record de şase zile şi 12 ore prin Pasajul de Nord-Est fără a recurge la ajutorul unei nave spărgător de gheaţă.

 

 

Deja ai votat!