Oficiali ruşi acuzaţi de atacuri informatice în SUA

0

Autorităţile americane au identificat şase oficiali ruşi în investigaţia privind atacurile informatice asupra democraţilor.

 

Ministerul american al Justiţiei a colectat suficiente probe pentru a pune sub acuzare şase membri ai guvernului rus în legătură cu piratarea calculatoarelor Comitetului Naţional Democrat (DNC), forul de conducere al Partidului Democrat, înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, a relatat ieri cotidianul „Wall Street Journal”.

La ancheta privind atacurile informatice asupra democraţilor şi-au dat concursul agenţi şi procurori federali din Washington, Philadelphia, Pittsburgh şi San Francisco, iar cazul ar putea ajunge în tribunal anul viitor, au indicat surse apropiate anchetei.

Odată identificaţi hackerii ruşi din sfera militară şi a informaţiilor vizaţi de acuzaţiile autorităţilor americane, acestea le-ar putea impune restricţii de acces în SUA, dar e improbabil să fie arestaţi şi închişi, a menţionat „Wall Street Journal”.

Investigaţia privind atacul asupra calculatoarelor democraţilor a fost lansată de experţi în securitate cibernetică înainte de numirea, în mai, a procurorului special Robert Mueller la supervizarea anchetei cu privire la presupusa ingerinţă rusă în campania prezidenţială din 2016 şi posibilele conexiuni cu Rusia ale campaniei lui Donald Trump. Mueller şi Ministerul Justiţiei au convenit să permită continuarea investigaţiilor privind atacurile informatice cu echipa iniţială de agenţi şi procurori.

Agenţiile de informaţii ale SUA au afirmat că în spatele atacurilor asupra DNC, care au dus anul trecut la publicarea a mii de e-mail-uri şi alte documente pe site-ul WikiLeaks, se află agenţiile de informaţii ruse.

În ianuarie, comunitatea americană de informaţii a conchis că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a alegerilor din SUA pentru a favoriza victoria lui Trump. Rusia a negat orice intervenţie în alegerile prezidenţiale americane, iar Donald Trump a dezminţit că tabăra sa ar fi avut contacte cu oficiali ruşi.

Dacă dosarul piratării calculatoarelor DNC merge mai departe în justiţie, se va afla exact cine sunt hackerii ruşi din spatele acestor atacuri. Nu ar fi prima dată când SUA pun sub acuzare cetăţeni ruşi pentru infracţiuni cibernetice. În martie, Ministerul american al Justiţiei a inculpat doi agenţi de informaţii ruşi şi doi hackeri pentru spargerea a 500 de milioane de conturi Yahoo!, în 2014.

Deja ai votat!
se încarcă...