spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăInternaționalProtest catalan la Bruxelles

Protest catalan la Bruxelles

Susţinători ai independenţei Cataloniei au cerut UE să „apere democraţia” în Spania.

 

Sute de manifestanţi susţinători ai independenţei Cataloniei au protestat ieri la Bruxelles faţă de modul în care a reacţionat Uniunea Europeană în criza catalană şi au cerut blocului comunitar să „apere democraţia” în Spania în numele „valorilor care stau la baza Europei”, transmite AFP.

„Europa, să-ţi fie ruşine!”, se putea citi pe unele dintre pancartele protestatarilor reuniţi într-un parc din apropierea sediilor principale ale instituţiilor europene, în timp ce pe alte pancarte se cerea eliberarea „deţinuţilor politici” din Spania, adică membrii guvernului catalan demis de Madrid şi aflaţi în prezent în arest.

Liderul fostului executiv regional catalan, Carles Puigdemont, venit în Belgia împreună cu patru dintre miniştrii săi pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei spaniole, nu a participat la protestul organizat la Bruxelles. Dar a fost prezent unul dintre cei patru miniştri, Antoni Comin, care s-a adresat protestatarilor. „Uniunea Europeană a fost construită pentru ca fascismul şi totalitarismul să nu se mai întoarcă niciodată… Europa, viitorul tău depinde de ceea ce vei face cu Catalonia!”, a spus el în aplauzele manifestanţilor.

La rândul său, eurodeputatul catalan Josep-Maria Terricabras a estimat în faţa protestatarilor că „democraţia în Spania nu este doar bolnavă, ci practic a murit”. De asemenea, în opinia sa „este absolut teribil că instituţiile europene nu înţeleg că atunci când democraţia este atacată nu este normal ca (premierul spaniol) Rajoy şi instituţiile din Spania care acţionează împotriva legii să primească aplauze”.

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a anunţat joi la Bruxelles crearea unei „structuri stabile” care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră „legitim” şi a stabilit o „foaie de parcurs” ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum şi eliberarea „deţinuţilor politici”, el criticând totodată lipsa de reacţie a UE în faţa „acţiunilor represive” ale autorităţilor spaniole.

Puigdemont a criticat şi ceea ce a numit „declinul democraţiei în statul spaniol”, precum şi „abuzurile tolerate de Uniunea Europeană”, pe care a acuzat-o că „a acoperit în mod ruşinos acţiunile represive spaniole”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris de mai multe ori criza provocată de declaraţia de independenţă votată pe 27 octombrie de parlamentul catalan drept o problemă internă a Spaniei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11 ° C
14.6 °
10.6 °
64 %
2.3kmh
0 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...