Nor radioactiv deasupra Europei

0

Un institut francez suspectează producerea unui accident nuclear la sfârşitul lunii septembrie în Rusia sau Kazahstan.

 

Un nor de poluare radioactivă a fost identificat în ultimele săptămâni deasupra Europei şi ar putea indica faptul că a avut loc un accident la o instalaţie nucleară din Rusia sau Kazahstan în ultima săptămână din luna septembrie, a transmis institutul francez de siguranţă nucleară (IRSN), potrivit Reuters.

IRSN a exclus varianta unui accident la un reactor nuclear, cât şi ipoteza prăbuşirii unui satelit alimentat cu ruteniu, în contextul în care o investigaţie a Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) a conchis că niciun satelit cu ruteniu nu a căzut pe Pământ în această perioadă, spunând că cel mai probabil a fost vorba de un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru de medicină radioactivă. Institutul a subliniat că nu a existat niciun impact asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului în Europa.

IRSN, organism pe probleme tehnice din cadrul autorităţii franceze de reglementare în domeniul nuclear ASN, a transmis într-un comunicat că nu poate preciza cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar că, în urma unei analize meteorologice, cea mai plauzibilă zonă ar fi una de la sud de Munţii Urali, între Urali şi fluviul Volga.

Acest lucru indică faptul că ar fi vorba de Rusia sau posibil de Kazahstan, a afirmat un oficial al IRSN.

„Autorităţile ruse au spus că nu au cunoştinţă de vreun accident pe teritoriul lor”, a declarat, pentru Reuters, Jean-Marc Pere, directorul IRSN, care a adăugat că institutul nu a contactat deocamdată autorităţile din Kazahstan. Peres a afirmat că IRSN şi alte câteva institute de siguranţă nucleară din Europa au măsurat în ultimele săptămâni niveluri ridicate de ruteniu 106, un nuclid radioactiv care este rezultatul divizării atomilor într-un reactor nuclear şi care nu apare în mod natural.

IRSN estimează că în acest caz cantitatea de ruteniu 106 eliberat a fost mare şi că, dacă un accident de această magnitudine s-ar fi întâmplat în Franţa, ar fi fost nevoie de evacuarea sau punerea la adăpost a populaţiei pe o rază de câţiva kilometri.

 

+0 -0
se încarcă...