Lovitură de stat în Zimbabwe

0

Situaţie de criză în statul african, unde armata a ieşit pe străzi şi a preluat controlul televiziunii de stat şi a guvernului.

 

Ofiţerii armatei din Zimbabwe au anunţat că au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a elimina „criminali” apropiaţi de preşedintele Robert Mugabe, dar au dezminţit orice tentativă de lovitură de stat împotriva stăpânului absolut al ţării din 1980, notează AFP.

Militari şi vehicule blindate au blocat căile de acces către principalele birouri guvernamentale şi către instanţele din Harare. „Ţinta noastră sunt doar criminalii din jurul său (n.r. – al lui Mugabe) care comit infracţiuni care provoacă suferinţe din punct de vedere social şi economic în ţară şi pe care vrem să-i aducem în faţa justiţiei. Îndată ce ne îndeplinim această misiune, sperăm ca situaţia să revină la normal. Asigurăm naţiunea că excelenţa sa, preşedintele şi familia sa sunt nevătămaţi şi că securitatea lor este garantată”, a declarat generalul Sibusiso Moyo la televiziunea publică.

Ministrul de Finanţe, Ignatius Chombo, unul dintre liderii aşa-numitei facţiuni G40 a partidului de guvernământ ZANU-PF condus de soţia lui Mugabe, Grace, a fost reţinut de armată, au declarat surse guvernamentale.

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe şi şeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreşedintelui ţării, Emmerson Mnangagwa, prezentat mult timp ca fiind succesorul său la conducerea ţării. Fostul vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului. După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziţia ideală pentru a-i succede în funcţie soţului său, notează AFP.

Aflat de 37 de ani în fruntea unui regim autoritar şi represiv, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, mai scrie agenţia menţionată.

Deja ai votat!