spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăInternaționalÎnchisoare pe viaţă pentru „Măcelarul din Balcani”

Închisoare pe viaţă pentru „Măcelarul din Balcani”

Ratko Mladić a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care şi genocid.

 

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladić, supranumit „Măcelarul din Balcani”, a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladić a fost găsit vinovat şi pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzaţiile de genocid în alte zone.

Cu puţin timp înainte de anunţarea verdictului, Ratko Mladić a fost evacuat din sala de audieri a TPIY de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat şi le-a strigat judecătorilor că mint.

Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladić după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe şedinţa din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. „Ei mint. Dumneavoastră minţiţi. Nu mă simt bine”, a strigat Mladić.

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric.

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofiţeri bosniaci sârbi, alţi doi fiind condamnaţi pentru ajutor şi complicitate.

 

Mladić face apel

 

Ratko Mladić va face apel la sentinţa TPIY, a anunţat fiul său Darko Mladić, care a calificat procesul drept o „propagandă de război”.„Această sentinţă este nedreaptă şi contrară faptelor, şi vom lupta în apel pentru a dovedi că acest proces este fals”, a declarat Darko Mladić în cadrul unei conferinţe de presă, la scurt timp după pronunţarea verdictului în care tatăl său a fost găsit vinovat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictele din Balcani.

În contextul în care TPIY îşi va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, apelul lui Mladić la condamnare va fi gestionat de aşa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MICT).

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...