Martin Schulz, dispus să discute o alianţă cu Merkel

0

Social-democraţii germani s-au declarat deschişi la discuţii în încercarea de a scoate ţara din criza politică actuală.

 

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, a anunţat că este dispus să discute despre o alianţă cu cancelarul în exerciţiu, Angela Merkel, informează news.ro. „Un lucru trebuie să fie clar totuşi: dacă aceste negocieri vor conduce într-un fel sau altul la o participare la formarea unui guvern, atunci activiştii partidului nostru se vor pronunţa prin vot”, a spus Schulz, într-o scurtă declaraţie.

Însă intenţiile partidului sunt vagi în continuare.

Schulz nu a precizat ce anume este SPD pregătit să negocieze cu conservatorii – să formeze o nouă mare coaliţie sau să susţină un guvern minoritar format de Merkel. Anterior, după o lungă noapte de negocieri, conducerea partidului a anunţat deja că este pregătită să încerce să scoată Germania din actuala criză politică.

După rezultatul umilitor în alegeri, Schulz a afişat o opoziţie de principiu faţă de prelungirea „marii coaliţii” în exerciţiu cu conservatorii (CDU-CSU) ai lui Angela Merkel, obligând-o astfel pe aceasta să încerce să negocieze o alianţă cu Verzii şi liberalii (FDP), eforturi care au eşuat pe 19 noiembrie. Ameninţarea alegerilor anticipate şi presiunea conducătorilor social-democraţi l-au determinat astfel pe Martin Schulz să-şi revizuiască decizia. El urmează de altfel să se întâlnească pentru prima oară cu Merkel şi cu aliatul ei bavarez Horst Seehofer săptămâna viitoare, o întâlnire care urmează să aibă loc în cadrul unei medieri a preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, care vrea să evite cu orice preţ noi alegeri legislative.

Organizarea unui scrutin anticipat în Germania este riscantă, în contextul în care peisajul politic al ţării a fost deja afectat de un adevărat seism politic după alegerile de la 24 septembrie, prin intrarea deranjantă a unor deputaţi de extremă dreapta în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).

În urma scrutinului nu a rezultat o majoritate guvernamentală. Iar nimic cu sugerează, în sondaje, că ar putea să rezulte un nou raport de forţe prin noi alegeri.

 

Deja ai votat!