marți, aprilie 16, 2024
AcasăInternaționalJurnalist sârb dat dispărut aproape de graniţa cu România

Jurnalist sârb dat dispărut aproape de graniţa cu România

Jurnalistul sârb Stefan Cvetkovic, cunoscut pentru că a criticat autorităţile din ţara sa, a fost declarat dispărut miercuri seară în provincia Voivodina, staţiunea Bela Crkva, din Serbia, aproape de granița cu România. Maşina sa a fost găsită cu motorul pornit, uşa deschisă şi luminile aprinse, informează News.ro..

Poliţia din Bela Crkva a spus că a informat procurorul şi că îl caută pe jurnalistul dispărut. Încercările de a-l contacta la telefon nu au avut succes, potrivit agenţiei Beta News.

Martori au confirmat că ceasul său a fost găsit cu brăţara ruptă lângă maşină.

Asociaţia jurnaliştilor independenţi din Serbia (NUNS) şi Societatea Jurnaliştilor din Voivodina (NDNV) au sesizat şi ele poliţia pentru a-l căuta de urgenţă pe Cvetkovic.

Comunicatul NUNS a anunţat că zece ofiţeri de poliţie au fost trimişi la Bela Crka din Belgrad pentru a ajuta la căutare. Unii au inspectat împrejurimile lacului şi canalul Dunăre-Tisa-Dunăre.

În 2014, Cvetkovic a depus o plângere în care reclama o fraudă cu fonduri publice şi, recent, el a pus sub semnul întrebării rolul a trei oficiali guvernamentali cu privire la mai multe infracţiuni, potrivit Reporters sans frontieres (RSF).

În mai, el a declarat agenţiei sârbe Beta că a fost reţinut timp de şase ore la Jarinje, punct de trecere a frontierei în nordul Kosovo. După ce a fost eliberat, a primit un document de la poliţia din Kosovo confirmând faptul că a fost reţinut în urma propriei investigaţii privind moartea politicianului Oliver Ivanovic.

În februarie, el a susţinut o conferinţă de presă la Belgrad sub titlul „Cât costă un asasinat în nordul Kosovo/ How Much Costs a Liquidation in the North of Kosovo”, când a arătat fotografii cu persoane presupus implicate în asasinarea lui Oliver Ivanovic şi a pretins că asasinul a fost plătit cu 40.000 de euro.

În luna mai 2017, Cvetkovic a fost condamnat la 27 de luni de închisoare precum şi la plata a 2 milioane de dinari (20.000 de dolari) după ce trei oficiali ai Partidului Sârb Progresiv au depus plângere împotriva lui, potrivit unui comunicat al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Organizaţiile Reporters sans frontières, NUNS şi NDNV au condamnat public sentinţa. „Acest verdict este nepotrivit şi exagerat”, a spus Pauline Ades-Mevel, şefa biroului european din Balcani al RSF. „Din 2012, defăimarea nu mai este pedepsită cu închisoarea”, a subliniat ea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...