Aberațiile lui Novak Djokovic: Poate purifica apa poluată cu rugăciuni și respinge vaccinurile

0

Bilanțul negru al turneului de tenis organizat în plină pandemie de tenismenul Novak Djokovic l-a transformat pe sârb în ținta presei din toată lumea. Pozițiile sale controversate în legătură cu știința sunt denunțate acum drept ”prostii” sau ”idioțenii” de cercetători, sportivi sau ziariști, care au făcut bilanțul declarațiilor și acțiunilor nesusținute științiific.

Djokovic a declarat încă de la debutul pandemiei de coronavirus, când miliarde de oameni își puseseră speranța într-un vaccin, că nu se va vaccina. Mai mult, a spus că dacă va fi obligatoriu vaccinul pentru tenismeni, ar putea renunța la sportul profesionist. După ce declarația lui a fost aspru criticată de comunitatea de știință, dar și de fani, el a revenit cu o declarație pentru New York Times și a spus că refuză vaccinarea pentru că e confuz, ”la fel ca toată lumea”.

Crede că apa și alimenteze pot fi purificate cu rugăciuni. În luna mai, în plină izolare generală, Djokovic a participat la o serie de dialoguri online pe Instagram cu Chervin Jafarieh, fondatorul unui brand de clinici naturiste. În timpul discuțiilor, tenismenul sârb a spus că ”am văzut oameni care, prin transformări energetice, prin puterea rugăciunii, reușesc să transforme cele mai poluate ape în apă tămăduitoare. Pentru că apa reacționează – oamenii de știință au dovedit asta – moleculele din apă reacționează la emoțiile noastre”, potrivit portalului australian News.

În 2018, Djokovik s-a rănit serios la cot, dar a refuzat luni întregi să se opereze, așa cum i-au transmis medicii. În schimb, el a abordat ”holistic” accidentarea, spunând că se va trata prin odihnă, relaxare și medicină tradițională. A rămas accidentat aproape jumătate de an, iar Andre Agassi, antrenorul său de atunci, l-a părăsit, nervos pe reticența sârbului față de medicina clasică.

Sârbul e recunoscut în turneul ATP pentru disprețul față de știință și apelul la metode neconvențiale de tratament, pe care el însuși le numește ”holistice”. De altfel, pe site-ul său oficial Djokovic e prezentat în trei ipostaze: sportiv, om de afaceri și ”holist”.

Patru dintre cei opt jucători de tenis care au participat la turneul Adria Tour organizat de Novak Djokovik în Serbia și Croația sunt infectați cu coronavirus. Au mai fost infectate soțiile a doi dintre ei (una fiind însărcinată), plus antrenori și membri ai staff-ului organizatoric. Numărul spectatorilor infectați e necunoscut încă. Acesta e primul bilanț al unui eveniment criticat aproape la unison de lumea tenisului.

+8 -2
se încarcă...