Protest uriaș la Minsk: Zeci de mii de oameni manifestează împotriva președintelui Lukașenko

0

Zeci de mii de persoane protestează duminică la Minsk pentru a denunța realegerea președintelui Alexandr Lukașenko, care se confruntă de două săptămâni cu o imensă mișcare de protest, potrivit ziariștilor AFP. Opoziția spune că în piața Independenței sunt peste 100.000 de oameni.

Cu drapele alb și roșu, mulțimea de oameni s-a adunat în piața Independenței și pe străzile din jur, strigând „Libertate!”.

Presa și conturile de mesagerie Telegram legate de opoziție evocă peste 100.000 de oameni în capitala belarusă, pentru a doua duminică consecutiv.

Oamenii denunță realegerea considerată frauduloasă a lui Lukașenko, în 9 august, precum și represiunea brutală a protestelor care au urmat.

Săptămâna trecută, la Minsk, peste 100.000 de oameni s-au adunat pentru a cere plecarea lui Lukașenko, care, în 26 de ani de putere, nu s-a confruntat niciodată cu o astfel de mișcare de protest, atât ca număr cât și ca durată.

Președintele belarus, care conduce țara cu o mână de fier, a exclus să renunțe la putere, așa cum a cerut principala sa adversară la alegerile din 9 august, Svetlana Tihanovskaia.

După alegeri, aceasta a fugit în Lituania.

Lukaşenko a negat că ar fi fost comise fraude la alegeri, aşa cum acuză opoziţia și a cerut armatei să apere integritatea și granițele țării.

Deja ai votat!