duminică, mai 29, 2022
AcasăInternaționalRezultatele testelor clinice confirmă un ”triumf” al vaccinului Pfizer

Rezultatele testelor clinice confirmă un ”triumf” al vaccinului Pfizer

Rezultatele complete ale testelor clinice ale vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech au fost publicate joi, în revista New England Journal of Medicine, cea mai prestigioasă revistă medicală din SUA, relatează AFP.

Revista apreciază într-un editorial că rezultatele confirmă un ”triumf” al vaccinului, în contextul în care un comitet de experţi convocat de Agenţia americană a medicamentului (FDA) a început joi să examineze în mod public datele produsului, cu scopul de a recomanda sau nu autorizarea punerii pe piaţă a vaccinului – ceea ce nu lasă nicio îndoială.

Producătorii au publicat ei înşişi rezultatele într-un comunicat de presă, la 18 noiembrie, iar FDA a făcut publică marţi propria sinteză detaliată a rezultatelor cu privire la eficienţa şi siguranţa vaccinului.

Publicarea joi a rezultatelor confirmă eficienţa puternică a vaccinului, scrie News.ro.

Persoanele vaccinate prezentau un risc cu 95% mai mic de a se îmbolnăvi de ccovid-19, boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Iar eficienţa vaccinului este aceeaşi, indiferent de vârstă, sex, origine etnică, greutate sau prezenţa unor patologii.

Studiul confirmă de asemenea siguranţa vaccinului.

Efecte secundare precum dureri în jurul înţepăturii în braţ, oboseală şi dureri de cap sunt frecvente, însă în timpul studiului clinic nu s-a descoperit vreo problemă gravă de siguranţă.

În studiul clinic au fost recrutate 44.000 de persoane. Jumătate dintre ele au fost vaccinate, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.

Validarea de către un comitet de lectură alcătuit din cercetători independenţi de la Pfizer şi de la FDA este o confirmare suplimentară a rezultatelor testelor şi reprezintă cel mai înalt nivel de validare ştiinţifică.

Doi reprezentanţi de la New England Journal of Medicine subliniază, în editorial, ”probleme minore” în date – şi anume necunoaşterea capacităţii vaccinului de a preveni forme asimptomatice ale bolii.

Însă ei conchid că, ”cu toate acestea, rezultatele testului (clinic) sunt suficient de impresionante pentru a rămâne valabile după orice analiză. Acesta este un triumf”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.4 ° C
17.8 °
16.6 °
56 %
2.8kmh
77 %
Dum
18 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
25 °
joi
26 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce tot spui sănătate la stat ca la privat și treci pe la spital.

EDITORIAL

După ce în urmă cu aproape un an și jumătate lansa în eter un reușit videoclip muzical mustind de cultură și patriotism local intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Cu sâni mari, cu glezne fine Și fuste de-un sfert de cot, Ele spun că-arată bine, Eu spun că arată ... tot! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...