spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalProtestele violente cuprind şi Rusia

Protestele violente cuprind şi Rusia

♦ Mii de susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi au fost arestaţi sâmbătă în Rusia în urma unui val de proteste fără precedent în ultimele decenii.

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Rusia, la apelul disidentului Alexei Navalnîi, pentru a cere eliberarea sa, demonstraţii considerate ilegale și la care au fost reţinute peste 3.000 de persoane, potrivit bilanțului realizat de un ONG care monitorizează manifestațiile.

Principalele proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane, relatează Agerpres.

Manifestaţii au avut însă loc şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare geografică rară în istoria recentă a Rusiei. Oamenii au scandat „Putin, hoţule!”, „Navalnîi, suntem cu tine” sau „Libertate pentru deţinuţii politici!”.

La Moscova au avut loc ciocniri în mai multe rânduri în cursul după-amiezii, poliţiştii lovindu-i cu bastoane pe manifestanţi, în timp ce aceştia replicau cu bulgări de zăpadă şi alte proiectile.

Televiziunea Rain TV a difuzat mai multe înregistrări cu violențele din oraș.

Și în Sankt Petersburg, forțele de ordine i-au lovit pe protestatari. O înregistrare arată cum o femeie este lovită cu piciorul în burtă de un polițist.

Această mişcare de protest a avut loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită. Au fost manifestaţiile cele mai importante din ultimii ani, notează AFP, preluată de Agerpres.

Leonid Volkov, un membru al echipei lui Navalnîi, a afirmat că „250-300.000 de persoane” au ieşit în stradă în Rusia.

„Este fără precedent”, şi-a exprimat el satisfacţia, în direct pe canalul YouTube Navalnîi LIVE, anunţând noi manifestaţii pentru „weekendul viitor”.

Alte proteste şi arestări violente au avut loc în Extremul Orient rus, la Vladivostok şi Habarovsk. La Iakuţk, în Siberia, circa o sută de persoane au manifestat la minus 50 de grade Celsius. Imaginile cu protestatari însângeraţi au circulat pe social media, amintind, potrivit Reuters, de represiunea din Belarus care a urmat după alegerile contestate de la 9 august, a relatat Agerpres.

Soţia lui Navalnîi a fost arestată

Iulia Navalnîia, soţia disidentului Alexei Navalnîi, a fost arestată pentru câteva ore în timpul protestului de la Moscova, după cum a anunţat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei, transmite Reuters.

Uniunea Europeană, apoi Statele Unite, au condamnat reprimarea violentă a protestelor. „SUA condamnă ferm utilizarea unor metode brutale împotriva manifestanților şi a jurnaliştilor în acest weekend în oraşe din Rusia”, a transmis într-un comunicat noua administrație a președintelui Joe Biden.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...